Πέμπτη, 12 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Οι Νεάντερταλ μπορεί να εξαφανίστηκαν επειδή δεν ήταν κοινωνικοί

Οι Νεάντερταλ μπορεί να εξαφανίστηκαν επειδή δεν ήταν κοινωνικοί
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία νέα έρευνα που έγινε σε λείψανα Νεάντερταλ που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε σπήλαιο της Γαλλίας, επιβεβαιώνει τις εξηγήσεις των επιστημόνων πως ο λόγος που εξαφανίστηκαν ήταν η αντικοινωνικότητά τους.

Η έρευνα των πανεπιστημίων της Τουλούζης και της Κοπεγχάγης βασίστηκε πάνω στα λείψανα ενός αρσενικού Νεάντερταλ ο οποίος φαίνεται πως ήταν ένας από τους τελευταίους του είδους του που επέζησαν.

Μελετώντας και άλλους Νεάντερταλ που έχουν βρεθεί, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι Νεάντερταλ ήταν διαφορετικοί πληθυσμοί που είχαν πολύ σπάνιες ανταλλαγές μεταξύ τους.

Πολλαπλές απομονωμένες κοινότητες μπορεί να υπήρχαν στη δυτική Ευρώπη μέχρι τον αφανισμό τους.

«Όταν εξετάζουμε αυτά τα γονιδιώματα των Νεάντερταλ, βλέπουμε ότι είναι αρκετά ενδογαμικοί (δηλαδή «παντρεύονται» άτομα της ίδιας κοινωνικής ομάδας) και επομένως δεν έχουν μεγάλη γενετική ποικιλομορφία.

Ζούσαν σε μικρές ομάδες για πολλές γενιές. Γνωρίζουμε ότι η ενδογαμία μειώνει τη γενετική ποικιλομορφία σε έναν πληθυσμό, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την ικανότητά τους να επιβιώνουν μακροπρόθεσμα», εξήγησε ένας από τους ερευνητές, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Μάρτιν Σίκορα.

Το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό των Νεάντερταλ έρχεται σε αντίθεση με τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους οι οποίοι συνδεόντουσαν πιο εύκολα με άλλες ομάδες, κάτι που τους βοήθησε στην επιβίωσή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις