Πέμπτη, 12 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Η Τουρκία ζητά διεθνή εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία της ακτιβίστριας – «Το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Η Τουρκία ζητά διεθνή εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία της ακτιβίστριας – «Το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
REUTERS

Η Τουρκία θα διατυπώσει αιτήματα για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τη δολοφονία της Αμερικανοτουρκάλας ακτιβίστριας που δέχτηκε σφαίρα από Ισραηλινά πυρά σε διαδήλωση στη Δυτική Όχθη.

Έρευνες για τον φόνο της 26χρονης ακτιβίστριας, Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, ξεκίνησε η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα (12.09.2024) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, δήλωσε πως το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας ερευνά «αυτούς που ευθύνονται για το μαρτύριο και το φόνο της αδελφής μας».

Ο Τουντς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία έχει στοιχεία σχετικά με το φόνο και θα διατυπώσει αιτήματα για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης.

Η σορός της γυναίκας, θα φτάσει αύριο, Παρασκευή, στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δήλωσε ότι η 26χρονη «στοχοποιήθηκε και σκοτώθηκε εσκεμμένα από ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους».

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πως η σορός της Εϊγκί θα μεταφερθεί αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ στο Μπακού απόψε και αύριο, Παρασκευή, το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Αναμένεται να ταφεί στην πόλη Ντιντίμ, στην τουρκική ακτή του Αιγαίου.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως είναι πολύ πιθανό στρατιώτες του να έριξαν τον πυροβολισμό που τη σκότωσε, όμως υπογραμμίζει πως οι στρατιώτες δεν είχαν πρόθεση να την σκοτώσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα «ώστε να μην μείνει ατιμώρητος ο θάνατος της Αϊσενούρ Εζγκί».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο χθες για ένα «ατύχημα» και δήλωσε «σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος» από τον θάνατο της ακτιβίστριας. Ζήτησε επίσης από το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα» ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους περιστατικά

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η νεαρή κοπέλα σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εβραϊκού εποικισμού στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ.

Η άτυχη Aysenur Eygi είχε γεννηθεί στις 27 Ιουλίου 1998 στην Αττάλεια της Τουρκίας και τα τελευταία χρόνια ζούσε και εργαζόταν στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ενώ είχε πολιτογραφηθεί και Αμερικανίδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις