Πέμπτη, 12 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Τέιλορ Σουίφτ: Πόσο σημαντική είναι η στήριξή της Σουίφτ στην Κάμαλα Χάρις

REUTERS/Brendan Mcdermid
REUTERS/Brendan Mcdermid

Σε πρόσωπο των αμερικανικών εκλογών έχει αναδειχθεί η Τέιλορ Σουίφτ που ανακοίνωσε δημόσια, λίγο μετά τη λήξη του ντιμπέιτ ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ ότι στηρίζει τη Δημοκρατική υποψήφια στις αμερικανικές εκλογές.

Η Τέιλορ Σουίφτ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο και το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο επιδραστική μπορεί να γίνει η τραγουδίστρια για ένα τέτοιο ζήτημα. 

Όταν, λίγο μετά τη λήξη του ντιμπέιτ, η Τέιλορ Σουίφτ ανακοίνωσε δημόσια ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Τζέι Ντι Βανς σίγουρα δεν φαντάζονταν πόση επιρροή μπορεί να είχε το συγκεκριμένο post.

Το post της Τέιλορ Σουίφτ στο Instagram 

Η ποπ σούπερ σταρ Τέιλορ Σουίφτ στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για πρόεδρο των ΗΠΑ. Το ποστ έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η ανακοίνωσή της, την οποία δημοσίευσε στο Instagram γύρω στις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, συγκέντρωσε 9,3 εκατομμύρια likes.

Πέρα από αυυτό, η ανάρτηση της Σουίφτ παρότρυνε τους ακόλουθούς της να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Η υποστήριξη της Σουίφτ στην Κάμαλα Χάρις και η εγγραφή ψηφοφόρων πιθανόν θα έχουν κάποια επίδραση, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο θα ήλπιζαν ορισμένοι. Ωστόσο, η Χάρις και οι Δημοκρατικοί δυσκολεύονται με τους νεαρούς ψηφοφόρους και τις εγγραφές, οπότε οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη.

Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο Vote.gov από το Instagram της Σουίφτ, μέχρι τις 2 μ.μ. την Τετάρτη (11.09.2024), σύμφωνα με την εταιρεία διαχειρίζεται τον ιστότοπο. Μια ανάλυση των τάσεων της Google αποκάλυψε αύξηση στις αναζητήσεις για εγγραφή ψηφοφόρων μετά την ανάρτηση της Σουίφτ, σύμφωνα με την Washington Post.

Ξέρουμε ότι υπήρξε αύξηση στις εγγραφές όταν η Swift έκανε παρόμοια ανάρτηση, παρακινώντας τους ανθρώπους να εγγραφούν για να ψηφίσουν το 2023. Οι εγγραφές ψηφοφόρων αυξήθηκαν κατά 23% εκείνη την ημέρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 35.252 εγγραφές ψηφοφόρων συνολικά σε εθνικό επίπεδο.

Αυτοί δεν είναι πραγματικά μεγάλοι αριθμοί, σημειώνει το αμερικανικό μέσο. Ας υποθέσουμε ότι όλοι όσοι έκαναν κλικ στον σύνδεσμο της Σουίφτ για το Vote.gov έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου το 0,2% της προσέλευσης στις εκλογές του 2020. Φυσικά, μόνο ένα μέρος από αυτούς που έκαναν κλικ στον σύνδεσμο θα εγγραφεί και μετά θα ψηφίσει πραγματικά.

Την ίδια στιγμή οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι μειώνουν τη διαφορά με τους εγγεγραμμένους Δημοκρατικούς σε αρκετές σημαντικές πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διευρύνει το περιθώριο στην Αριζόνα και έχουν μειώσει σημαντικά τη διαφορά με τους Δημοκρατικούς σε άλλες πολιτείες από τον Σεπτέμβριο του 2020 – κερδίζοντας από πάνω από 60.000 ενεργούς ψηφοφόρους στη Νεβάδα έως σχεδόν 400.000 ενεργούς ψηφοφόρους στην Πενσυλβάνια.

Οι αυξήσεις στις εγγραφές ψηφοφόρων που έχουμε δει ιστορικά από την υποστήριξη της Σουίφτ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν αυτά τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η υποστήριξη της Σουίφτ την Κάμαλα Χάρις

Σύμφωνα με το CNN η στήριξη της τραγουδίστριας, που προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ λέγοντάς μάλιστα ότι η Σουίφτ «θα πληρώσει το τίμημα», θα μπορούσε να βοηθήσει τη Χάρις ιδιαίτερα όσον αφορά εκείνους τους ψηφοφόρους, που ήδη σχεδιάζουν να ψηφίσουν.

Σε σφυγμομέτρηση των Grinnell College/Selzer, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, το ποσοστό θετικής γνώμης των πιθανών ψηφοφόρων για τη Σουίφτ έφθανε το 52%, ενώ το αρνητικό στο 32%, δηλαδή μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ανάλογα ήταν και τα ευρήματα περσινής δημοσκόπησης του Fox News.

REUTERS/Brian Snyder

REUTERS/Brian Snyder

Αν και δεν τυγχάνει ολικής αποδοχής η Τέιλορ Σουίφτ είναι πολύ δημοφιλέστερη σε σύγκριση με τους περισσότερους πολιτικούς στις ΗΠΑ, ενώ οι δύο μονομάχοι για τον Λευκό Οίκο, Χάρις και Τραμπ, έχουν καθαρές θετικές αξιολογήσεις κοντά στο 0 και στις -10 μονάδες, αντίστοιχα.

Οι νεότεροι «Swifties» θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμοι για τη Χάρις καθώς η αντιπρόεδρος δυσκολεύεται σχετικά με τους νεότερους ψηφοφόρους.

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται, βέβαια, στην πρόθεση ψήφου των κάτω των 30 ετών ψηφοφόρων με διαφορά +15% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ποσοστό καλύτερο από εκείνο του Μπάιντεν (+7%) όταν αποχώρησε τον Ιούλιο από την κούρσα.

Αλλά αμφότεροι τα πήγαν φέτος χειρότερα απ’ ό,τι ο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν το προβάδισμά του έναντι του Τραμπ στους νέους ψηφοφόρους έφθανε το +25% και εκτοξεύτηκε στο +29% παραμονές των εκλογών.

Η Σουίφτ δεν μπορεί από μόνη της να χαρίσει τη νίκη στη Χάρις. Άλλωστε η πρώτη φορά που τάχθηκε υπέρ ενός υποψηφίου (του Δημοκρατικού Φιλ Μπρεντέσεν για τη Γερουσία το 2018) δεν μεταφράστηκε σε επικράτησή του, αφού ηττήθηκε με διψήφια διαφορά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τέιλορ Σουίφτ είναι ένα βασικό ατού για την Κάμαλα Χάρις και τους Δημοκρατικούς, αφού και λίγες παραπάνω ψήφοι μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις