Παρασκευή, 13 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Η Κίνα συστήνει στους νέους να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά σε «κατάλληλη ηλικία»

Η Κίνα συστήνει στους νέους να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά σε «κατάλληλη ηλικία»
iStock

Να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά στις «κατάλληλες ηλικία» προτρέπει τους νέους η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος, την ώρα που οι αρχές αγωνίζονται για να ενισχύσουν ένα μειούμενο ποσοστό γεννήσεων που προκαλεί συρρίκνωση του πληθυσμού.

O Γιου Σουετζούν, υποδιευθυντής της Επιτροπής της Κίνας, δήλωσε ότι θα κάνει έκκληση για την κοινή ανάληψη των γονεϊκών ευθυνών ώστε να οδηγούνται οι άνθρωποι προς “πιο θετικές αντιλήψεις περί γάμου, γεννήσεων και οικογένειας”, έγραψε η υποστηριζόμενη από το κράτος εφημερίδα Global Times.

Αυτό θα βοηθήσει στην υιοθέτηση μιας “νέας κουλτούρας για τον γάμο και την τεκνοποίηση”, πρόσθεσε ο Γιου.

Βάσει νόμου, οι άνδρες στην Κίνα επιτρέπεται να παντρευτούν μετά την ηλικία των 22 και οι γυναίκες μετά τα 20.

Μειώθηκε ο κινεζικός πληθυσμός

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που το Πεκίνο επιχειρεί να δώσει κίνητρα σε περισσότερες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά, καθώς ο κινεζικός πληθυσμός μειώθηκε και δεύτερη συναπτή χρονιά το 2023 και οι γεννήσεις έπεσαν σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ.

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά εξαιτίας του υψηλού κόστους που απαιτείται για την ανατροφή τους ή από αδιαφορία για τον γάμο ή λόγω της απροθυμίας τους να θέσουν σε αναστολή τις καριέρες τους σε μια παραδοσιακή κοινωνία όπου οι γυναίκες ακόμη θεωρούνται οι βασικοί φροντιστές και όπου οι έμφυλες διακρίσεις παραμένουν διαδεδομένες.

Ο αριθμός των γάμων κατά τους πρώτους έξι μήνες αυτού του έτους μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, δείχνουν επίσημα στοιχεία.

Η δημογραφική συρρίκνωση στην Κίνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική του ενός παιδιού που είχε επιβληθεί το 1980 και ίσχυε ως το 2015 καθώς και στο υψηλό κόστος της εκπαίδευσης, τα οποία έχουν οδηγήσει πολλούς Κινέζους στο να αποκτούν μόνο ένα παιδί ή και κανένα.

Σύμφωνα με τον Γιου, το δημογραφικό αυτό φαινόμενο με τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων και τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού είναι το φυσικό αποτέλεσμα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις