Σάββατο, 14 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Δημόσιο: Παράθυρο παράλληλης απασχόλησης των υπαλλήλων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα

Δημόσιο: Παράθυρο παράλληλης απασχόλησης των υπαλλήλων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα

Το σενάριο της θέσπισης της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για τους υπαλλήλους του δημοσίου βρίσκεται στο τραπέζι αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του newsit.gr.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως στα πλαίσια της υπό σχεδιασμό αλλαγής των δημοσιοϋπαλληλικών κωδίκων μέχρι τελος του 2024 προκειμένου να ισχύσει αρχές του 2025 (στο στενό δημόσιο, στους ΟΤΑ κλπ), πως σκοπός είναι να καταστεί το δημόσιο πιο ελκυστικός εργοδότης για νέες προσλήψεις αλλά και την παραμονή των υφισταμένων υπαλλήλων στις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τους υφιστάμενους κώδικες, απαγορεύεται στους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται παράλληλα, δηλαδή να κάνουν μία δεύτερη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές που ακόμα υφίστανται στο Δημόσιο, αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν γεννηθεί τελευταία στον ιδιωτικό τομέα, έχει αρχίσει -παρά την ασφάλεια που δημιουργεί η μονιμότητα – αργά αλλά σταθερά να δημιουργεί μία ήπια, αλλά διακριτή τάση αποστροφής νέου εργατικού δυναμικού προς την πρόσληψη σε δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμα και παραίτησης από αυτές.

Έτσι σε αρμόδιους παράγοντες της κυβέρνησης έχει αρχίσει να ωριμάζει η σκέψη ανατροπής του καθεστώτος της αποκλειστικής απασχόλησης στο Δημόσιο για όσους εργάζονται σε αυτό.

Και αυτό προκειμένου να μπορεί ένας νέος ή υφιστάμενος δημόσιος υπάλληλος να αυξήσει το εισόδημα του, απασχολούμενος μετά την λήξη του 8ωρου του και σε άλλη, δεύτερη μισθωτή (προφανώς χωρίς να ξεπερνά το πλαφόν των 11 ωρών εργασίας ανά 24ωρο) ή ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να συμβάλει και στην επίτευξη δύο ακόμα στόχων της κυβέρνησης: Ο πρώτος είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ειδικά σε θερινούς τουριστικούς προορισμούς) και ο δεύτερος είναι η μείωση της μαύρης απασχόλησης (καθώς υπάρχουν φαινόμενα αδήλωτης απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων) και έτσι η αύξηση των εσόδων από φόρους και εισφορές.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις