Σάββατο, 14 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Νέα προγράμματα στέγης: Ποια είναι τα σημεία – κλειδιά που τα καθιστούν ελκυστικά – Τα «εμπόδια» του Ταμείου Ανάκαμψης

Νέα προγράμματα στέγης: Ποια είναι τα σημεία – κλειδιά που τα καθιστούν ελκυστικά – Τα «εμπόδια» του Ταμείου Ανάκαμψης
Φωτογραφία: Eurokinissi

Νέες ευκαιρίες για αγορά, ενεργειακή αναβάθμιση ή ανακαίνιση κατοικίας, προσφέρουν τα νέα προγράμματα στέγης που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν οι υπουργοί, Σοφία Ζαχαράκη και Νίκος Παπαθανάσης, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουν σημαντική συμβολή σε αυτά.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα στέγης Σπίτι Μου 2 και Αναβαθμίζω το σπίτι μου θα «τρέξουν» στο μεγαλύτερο τους βαθμό με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και δευτερευόντως με τραπεζικά.

Ωστόσο, είναι η «αρχιτεκτονική» των δύο νέων προγραμμάτων η οποία τα καθιστά ελκυστικά για τους υποψήφιους δικαιούχους καθώς αίρουν πολλούς περιορισμούς που υπήρχαν στο παρελθόν.

Και αυτό διότι αφενός το Αναβαθμίζω το σπίτι μου είναι πρόγραμμα εντελώς ελεύθερο για κάθε φυσικό πρόσωπο χωρίς καμία προϋπόθεση ένταξης, το οποίο έχει ως στόχο να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανοίξουν χιλιάδες κλειστά ακίνητα για να μεγαλώσει η προσφορά κατοικιών στην αγορά και να πέσουν τα ενοίκια.

Έτσι, οποιοσδήποτε πολίτης θέλει, είτε πρόκειται για την πρώτη είτε για κάποια δευτερεύουσα κατοικία μπορεί να επωφεληθεί από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού και επιδότηση 100% επιδότηση επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους. Αφετέρου, ακόμα πιο ελκυστικό γίνεται και το πρόγραμμα αγοράς πρώτης κατοικίας, Σπίτι Μου με μεγάλες αλλαγές στις προϋποθέσεις ένταξης.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Σπίτι Μου 2 σε σχέση με το Σπίτι Μου 1

Στο Σπίτι Μου 2, τα κριτήρια διευρύνονται σημαντικά: Το όριο ηλικίας από τα 39 έτη πάει στα 50, τα εισοδηματικά όρια επίσης μεγαλώνουν, ενώ η αξία της αγοραζόμενης κατοικίας από τα 200.000 ευρώ φτάνει στις 250.000 ευρώ, και το ποσό του δανείου από τα 150.000 ευρώ στα 190.000 ευρώ.

Ωστόσο, η υπεροχή του νέου προγράμματος δεν σταματά εκεί. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο Newsit.gr, στο πρόγραμμα Σπίτι Μου 1, αν είχες κριθεί ως δικαιούχος αλλά δεν είχες βρει εντός διορίας σπίτι για να αγοράσεις παρουσιάζοντας το σχετικό συμβόλαιο, έχανες την σειρά σου, και έπρεπε να αιτηθείς στην τράπεζα παράταση του δικαιώματος αγοράς κατοικίας εμφανίζοντας πειστήρια αντικειμενικών λόγων για τους οποίους υπήρξε η καθυστέρηση. Το γεγονός αυτό οδηγούσε και σε καθυστερήσεις και πολλούς δικαιούχους να χάσουν το δικαίωμα αγοράς.

Αυτός ο περιορισμός στο Σπίτι Μου 2 εξαλείφεται. Ακόμα και αν ο δικαιούχος δεν έχει παρουσιάσει συμβόλαιο αγοράς εντός των χρονικών ορίων, η παράταση δίνεται αυτόματα για τρεις μήνες. Μετά και την παρέλευση των τριών μηνών ο δικαιούχος δεν χάνει το δικαίωμα του, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ακόμα διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι «σκόπελοι» του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς ξεπεράστηκαν

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα προγράμματα στέγης συνδέονται με το 6ο και τελευταίο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, με deadline για τις τελευταίες εντάξεις στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ειδικά για το Σπίτι Μου 2, επισημαίνουν πως το πρόγραμμα είναι προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων πέντε μηνών με την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο λόγος είναι πως το οικονομικό επιτελείο προσπάθησε, και κατάφερε, να αποσυνδέσει το πρόγραμμα από τους στόχους ενεργειακής αναβάθμισης τους οποίους οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες απαιτούσαν να συνδυάσουν, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης απαρέγκλιτα και εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως εξηγούν οι αρμόδιες πηγές, ο τρόπος για να γίνει αυτή η αποσύνδεση ήταν η παρουσίαση ενός παράπλευρου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, δηλαδή το Αναβαθμίζω το σπίτι μου, το οποίο είναι ελεύθερο και αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο μπόρεσε να παρουσιάσει έναν ισορροπημένο στόχο αγοράς 20.000 σπιτιών και ενεργειακής αναβάθμισης άλλων 20.000, καθιστώντας τελικά αποδεκτό το αίτημα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις