Παρασκευή, 13 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Η Ρωσία απέλασε Βρετανούς διπλωμάτες επικαλούμενη κατασκοπεία – «Αβάσιμες κατηγορίες» απαντά το Λονδίνο

Η Ρωσία απέλασε Βρετανούς διπλωμάτες επικαλούμενη κατασκοπεία – «Αβάσιμες κατηγορίες» απαντά το Λονδίνο
Φωτογραφία: Reuters

«Εντελώς αβάσιμες» χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Βρετανίας τις κατηγορίες για κατασκοπεία που οδήγησαν τη Ρωσία να ανακαλέσει τη διαπίστευση έξι διπλωματών από τη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι η απόφαση της Μόσχας δεν συνδέεται με καμία προσπάθεια διάρρηξης των διπλωματικών σχέσεων με τη Βρετανία.

«Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν σήμερα από την FSB (τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας) εναντίον υπαλλήλων μας είναι εντελώς αβάσιμες», απάντησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι το Λονδίνο «είναι αμετανόητο για την προστασία των εθνικών του συμφερόντων».

Η FSB ισχυρίστηκε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «ως μέτρο αντιποίνων για τις πολλαπλές εχθρικές ενέργειες του Λονδίνου» κατηγορώντας τους έξι διπλωμάτες που στοχοθετήθηκαν ότι διεξήγαγαν «ανατρεπτικές και μυστικές δραστηριότητες».

Οι έξι διπλωμάτες αναχώρησαν από τη Ρωσία πριν από αρκετές εβδομάδες και έχουν ήδη αντικατασταθεί.

Η ρωσική απόφαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και την ημέρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Τον περασμένο Μάιο, η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση απέλασε τον Στρατιωτικό Ακόλουθο στη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, παρουσιάζοντάς τον ως «μη δηλωμένο αξιωματικό συγκέντρωσης στρατιωτικών πληροφοριών», κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών είχε λάβει και άλλα περιοριστικά μέτρα σχετικά με τη ρωσική διπλωματική παρουσία στο βρετανικό έδαφος.

Στην πορεία, η Ρωσία κάλεσε τον Βρετανό Στρατιωτικό Ακόλουθο στη Μόσχα να εγκαταλείψει τη χώρα και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα αντίποινα.

Υποθέσεις υποτιθέμενης κατασκοπείας που αφορούν τη Μόσχα εμφανίστηκαν επίσης τους τελευταίους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έξι Βούλγαροι πρόκειται να δικαστούν σύντομα στο Λονδίνο, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Δήλωσαν αθώοι. Τον Μάιο, ένας άνδρας κατηγορήθηκε επίσης για βοήθεια στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις αρχές του 2025.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις