Παρασκευή, 13 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξαγοράζει τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από την ιδιωτική εταιρεία National Grid

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξαγοράζει τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας από την ιδιωτική εταιρεία National Grid
Φωτογραφία: iStock

Την εξαγορά βρετανικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ESO από την ιδιωτική εταιρία National Grid, ανακοίνωσε σήμερα (13.9.2024) η κυβέρνηση της Βρετανίας, με την καταβολή 630 εκατ. λιρών (746 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βρετανίας και του φορέα θα δημιουργηθεί νέος φορέας, που θα ονομάζεται NESO (Εθνικός Διαχειριστής του Ενεργειακού Συστήματος) και θα «βοηθήσει στην υλοποίηση νέων έργων παραγωγής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Η δημιουργία του NESO και η μεταφορά στον έλεγχο του κράτους της διαχείρισης του δικτύου (μεταξύ άλλων, και την εποπτεία ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης) ήταν ένα σχέδιο που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη, συντηρητική κυβέρνηση.

Η National Grid θα διατηρήσει την ιδιοκτησία του υλικού δικτύου (καλώδια και πυλώνες στην Αγγλία και την Ουαλία), διευκρίνισε ένας εκπρόσωπός της.

Η κρατική εταιρεία, που θα αρχίσει να λειτουργεί την 1η Οκτωβρίου, «θα είναι ένας μοναδικός οργανισμός, υπεύθυνος για την εποπτεία του στρατηγικού σχεδιασμού και την υλοποίηση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου στη χώρα», πρόσθεσε η κυβέρνηση. Θα συνεργάζεται με την Great British Energy, μια νέα δημόσια εταιρεία που ιδρύει η κυβέρνηση για να επενδύει στις πλωτές ανεμογεννήτριες, την πυρηνική ενέργεια και άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις