Κυριακή, 15 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Από όλους τους συμμάχους της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα είναι η μεγαλύτερη απειλή» λέει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Από όλους τους συμμάχους της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα είναι η μεγαλύτερη απειλή» λέει το Κίεβο
ΦΩΤΟ αρχείου REUTERS

Από όλους τους συμμάχους της Ρωσίας, η Βόρεια Κορέα αντιπροσωπεύει «το μεγαλύτερο πρόβλημα» για την Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο στρατηγός Κιρίλο Μπουντάνοφ, αρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, της GUR.

Σύμφωνα με τον στρατηγό της Ουκρανίας, τον Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο λόγος που η Βόρεια Κορέα αποτελεί μεγάλη απειλή για το Κίεβο είναι οι μαζικές παραδόσεις βλημάτων πυροβολικού στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα τα χρησιμοποιεί στο ουκρανικό μέτωπο.

«Από όλους τους συμμάχους της Ρωσίας, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι η Βόρεια Κορέα, επειδή με τον όγκο των στρατιωτικών προϊόντων που προμηθεύουν, επηρεάζουν ουσιαστικά την ένταση των μαχών», δήλωσε ο αρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR), σε διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας που διεξάγεται στην πόλη του Κιέβου.

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας «παρέχουν τεράστιους όγκους πυρομαχικών πυροβολικού (…) αυτό είναι κρίσιμο για εμάς», δήλωσε ο Μπουντάνοφ. «Δυστυχώς, (…) δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό τώρα», παραδέχτηκε.

«Το γεγονός ότι προμηθεύουν επίσης βαλλιστικούς πυραύλους είναι δυσάρεστο, αλλά» λιγότερο σοβαρό λόγω της μικρότερης ποσότητας που παρέχουν, τόνισε ο αρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ ότι παρέχει πυρομαχικά και πυραύλους στη Ρωσία για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Πιονγιάνγκ απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, αλλά ο οργανισμός Conflict Armament Research τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι αναλύσεις από συντρίμμια αποδεικνύουν ότι «πύραυλοι που παράγονται φέτος στη Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία».

Ο Μπουντάνοφ τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία είχε «σημειώσει σημαντική πρόοδο» στην παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων Iskander και έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των εναέριων βομβών ολίσθησης, όπλων που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός για να πλήξει μη στρατιωτικούς στόχους και στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε τώρα ξεκάθαρα τη μαζική χρήση πυραύλων Iskander-M» σε ολόκληρη την Ουκρανία, ενώ «οι κατευθυνόμενες βόμβες αποτελούν τεράστιο πρόβλημα στην πρώτη γραμμή» όπου εκτοξεύονται κατά ουκρανικών στρατευμάτων, είπε.

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο πριν από το 2026»

Ωστόσο, ο στρατηγός εκτίμησε ότι η Ρωσία, επί του παρόντος στην επίθεση στο μέτωπο στην Ουκρανία, θα προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο «πριν από το 2026» για να αποφύγει να δει τις θέσεις της να αποδυναμώνονται λόγω της συσσώρευσης οικονομικών προβλημάτων που οφείλονται κυρίως στις δυτικές κυρώσεις και στα προβλήματα της επιστράτευσης, με φόντο μεγάλο αριθμό απωλειών στο μέτωπο.

Ο αρχηγός της GUR, το τμήμα του οποίου είναι γνωστό για τολμηρές επιχειρήσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, παραμέρισε τους φόβους της Δύσης για κλιμάκωση αυτής της χειρότερης ένοπλης σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όλα αυτά τα διλήμματα: θα υπάρξει ή όχι κλιμάκωση; (…) Δεν θα υπάρξει», είπε, καλώντας τους Δυτικούς «να μην φοβούνται» να οπλίσουν καλύτερα την Ουκρανία.

Εξουθενωμένοι από δυόμισι χρόνια πολέμου, Ουκρανοί θα συνεχίσουν να πολεμούν, διαβεβαίωσε ο στρατηγός. «Παλεύουμε για τη γη μας και δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μπορούμε να πούμε: “Κουράστηκα, αυτό είναι όλο, φεύγω (…). Αυτό είναι το ισχυρό μας σημείο”, είπε.

Η πολεμική στρατηγική για την Ουκρανία στη συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι αργότερα αυτό το μήνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι «αποφασισμένος» να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο της θητείας του για να ενισχύσει την Ουκρανία και θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε το Σάββατο o σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζο Μπάιντεν «είναι αποφασισμένος» να χρησιμοποιήσει τους τελευταίους μήνες της θητείας του «για να φέρει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να νικήσει», τόνισε ο Σάλιβαν στο φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας στο Κίεβο, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συναντηθεί» με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως ο Μπάιντεν ανυπομονεί να συζητήσει την πολεμική στρατηγική της Ουκρανίας με τον Ζελένσκι και η Ουάσιγκτον εργάζεται για ένα «ουσιαστικής σημασίας» νέο πακέτο βοήθειας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε χθες θέλει να παρουσιάσει στον Μπάιντεν «ένα σχέδιο νίκης» που θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο.

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιτυχία σε αυτόν τον πόλεμο και αυτό λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι ότι φέρνει, οπότε ανυπομονούμε πολύ να καθίσουμε και να το συζητήσουμε και ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πρόθυμος να το συζητήσει», δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν επίσης να προετοιμάσουν ένα «ουσιαστικής σημασίας» πακέτο υποστήριξης με διάφορες δυνατότητες μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς εργάζονται για να αποτρέψουν μια ρωσική μεγάλη προέλαση στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει εδάφη σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ποκρόβσκ, μια περιοχή που ο Σάλιβαν ανέφερε ότι προκαλεί «ιδιαίτερη ανησυχία». Η κατάληψη αυτού του συγκοινωνιακού κόμβου θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να ανοίξει νέες γραμμές επίθεσης και να περιπλέξει την ουκρανική εφοδιαστική αλυσίδα.

Καθώς η Ρωσία έχει εντείνει τις πυραυλικές της επιθέσεις σε κρίσιμης σημασίας υποδομές της Ουκρανίας, το Κίεβο ζητά όπλα μεγάλης εμβέλειας για να πλήξει βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.

Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο «έντονων διαβουλεύσεων» μεταξύ συμμάχων και εταίρων και θα συζητηθεί επίσης μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι.

Παράλληλα τόνισε πως όποιες καθυστερήσεις στη παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας οφείλονται σε «δυσκολίες επιμελητείας» και όχι σε έλλειψη «πολιτικής βούλησης».

«Η εισβολή στο Κουρσκ συνέβαλε στην ανταλλαγή αιχμαλώτων», δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ συνέβαλε στην ανταλλαγή με τη Ρωσία αιχμαλώτων πολέμου, τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες.

Στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ουκρανικές δυνάμεις στο έργο τους στις ανταλλαγές κρατουμένων και πρόσθεσε: «Συγκεκριμένα, η επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ έδωσε την απαραίτητη ώθηση».

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αντάλλαξε με την Ουκρανία από 103 αιχμαλώτους πολέμου, στους οποίους περιλαμβάνονται Ρώσοι στρατιώτες που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της ουκρανικής επίθεσης στην περιφέρεια Κουρσκ, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο υποδέχτηκε 103 στρατιώτες στο πλαίσιο αυτής της δεύτερης ανταλλαγής ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα σε δύο ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις