Κυριακή, 15 Σεπτ.
22oC Αθήνα

H UEFA απειλεί την Αγγλία με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της σε περίπτωση που ο Κιρ Στάρμερ παρέμβει στο ποδόσφαιρο

H UEFA απειλεί την Αγγλία με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της σε περίπτωση που ο Κιρ Στάρμερ παρέμβει στο ποδόσφαιρο
REUTERS/Lisi Niesner

H UEFA έστειλε μήνυμα προς την Αγγλία και τις ομάδες της χώρας, πως σε ενδεχόμενη παρέμβαση του Κιρ Στάρμερ στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, τότε η ομοσπονδία θα αποβάλλει τη χώρα από το Euro, αλλά και τα Champions, Europa, Conference League.

Το «καμπανάκι» από την UEFA στην Αγγλία έχει αποδέκτη τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος σχεδιάζει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για το ποδόσφαιρο της χώρας. Κάτι που βρίσκει την UEFA αντίθετη και μάλιστα απειλεί την Αγγλία, ότι σε μια τέτοια κίνηση, θα υπάρξει αποκλεισμός της χώρας από της διοργανώσεις της.

Σε επιστολή του γενικού γραμματέα της UEFA Θεόδωρου Θεοδωρίδη, προς τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού Λίζα Νάντι, γίνεται λόγος πως μια κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας του αθλήματος, όπως υποστηρίζουν οι «Sunday Times».

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία η οποία έχει αυστηρούς κανόνες σε τέτοια θέματα, κάνει σαφές ότι οι κυρώσεις σε ένα σενάριο παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου θα είναι μεγάλες.

«Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προστατεύουν από [κρατική παρέμβαση] προκειμένου να εγγυηθούμε την αυτονομία του αθλητισμού και τη δικαιοσύνη των αθλητικών αγώνων. Η τελική κύρωση θα ήταν ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας από την UEFA και των ομάδων από τους αγώνες», αναφέρει η επιστολή.

Οι νέες ρυθμίσεις μπορεί να εμποδίζουν ομάδες να διοργανώνουν φιλικούς αγώνες σε ορισμένες “εχθρικές” χώρες ή να αποθαρρύνουν ξένους επενδυτές. Εάν παραβιαστούν οι κανόνες της UEFA, η Αγγλία κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το Euro – το οποίο φιλοξενείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία το 2028- το Champions League, τους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και το Europa, Conference League.

Με αυτό τον τρόπο όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «Sunday Times» η UEFA θέλει να προειδοποιήσει την Αγγλία και να κάνει γνωστή τη θέση της, προκειμένου να… κόψει τις ορέξεις του Κιρ Στάρμερ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις