Κυριακή, 15 Σεπτ.
26oC Αθήνα

SpaceX: Στη Γη επέστρεψε ο δισεκατομμυριούχος αστροναύτης, μετά από μια ιστορική αποστολή

SpaceX: Στη Γη επέστρεψε ο δισεκατομμυριούχος αστροναύτης, μετά από μια ιστορική αποστολή
Φωτογραφία: Reuters

Πάτησε Γη το πλήρωμα του Polaris Dawn της SpaceX, έπειτα από πέντε ημέρες σε τροχιά, ολοκληρώνοντας έτσι την ιστορική αποστολή ως τον πρώτο διαστημικό περίπατο στον κόσμο από ιδιώτες αστροναύτες, ανάμεσά τους και ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman.

Εικόνες που μεταδόθηκαν νωρίς (07:37 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Κυριακής (15.09.2024) έδειξαν τους «ερασιτέχνες» αστροναύτες της SpaceX, να βγαίνει από την κάψουλα Dragon στις ακτές της Φλόριντα.

«Επιβεβαιώθηκε η προσθαλάσσωση του Dragon! Καλώς ήρθατε πίσω στη Γη», ανέφερε η SpaceX στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Η NASA σχολίασε ότι η αποστολή αντιπροσωπεύει «ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» για τη διαστημική βιομηχανία.

Επανερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα, το διαστημόπλοιο πλησίασε σε θερμοκρασίες 1.900 C από την τριβή με την ατμόσφαιρα καθώς κινούνταν με ταχύτητα περίπου 27.000 χλμ/ώρα.

Μιλώντας στον κέντρο ελέγχου της αποστολής, στο Hawthorne της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, ο Άιζακμαν δήλωσε: «Πίσω στην πατρίδα έχουμε όλοι πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ – μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο».

Η τετραμελής ομάδα, που χρηματοδοτήθηκε και καθοδηγήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζάρεντ Ισαάκμαν, ταξίδεψε στο διάστημα από οποιονδήποτε άνθρωπο για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Στο πλήρωμα συμμετείχαν επίσης ο Scott Poteet, συνταξιούχος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, και οι υπάλληλοι της SpaceX Sarah Gillis και Anna Menon.

Κατά τη διάρκεια των 5 ημερών, το πλήρωμα διεξήγαγε περισσότερα από 40 πειράματα, συμπεριλαμβανομένων ερευνών για τις επιπτώσεις των διαστημικών αποστολών στην ανθρώπινη υγεία και δοκιμών επικοινωνίας με λέιζερ μεταξύ του διαστημοπλοίου Dragon και του δικτύου δορυφόρων Starlink της SpaceX.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις