Δευτέρα, 16 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Ποιοι ισχυροί παίκτες επενδύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας

Ποιοι ισχυροί παίκτες επενδύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση της Ελλάδας
Φωτογραφία: Eurokinissi

Πόλο έλξης για ξένους αλλά και εγχώριους επενδυτές φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο διάστημα ο χώρος της εκπαίδευσης.

Το πρόσφατο deal μεταξύ της Inspired Education Group, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, με τη Σχολή Μωραΐτη, αποδεικνύει τη θέληση των ξένων επενδυτών να προχωρήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις τους σε εκπαιδευτικά ακίνητα, κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες με εγχώρια ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά την πώληση ποσοστού της Σχολής Μωραΐτη στο Inspired Education Group. Σε ό,τι αφορά μάλιστα το εμβληματικό ακίνητο της Σχολής στο Παλαιό Ψυχικό μεσοπρόθεσμα θα γίνουν εκτενέστατες ανακαινίσεις των υποδομών του. Παράλληλα, μελλοντικά εξετάζεται και από τις δύο πλευρές και η προοπτική ανάπτυξης και ενός νέου campus, ικανού να φιλοξενήσει επιπλέον μαθητές.

Άνοιγμα στον εν λόγω τομέα έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες και η Lamda Development, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε το deal με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου. Συγκεκριμένα, ο ίδιος απέκτησε συνολικά μια έκταση 220 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο και σε αυτήν αναμένεται να αναπτυχθεί εκπαιδευτικό ίδρυμα με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών, όπως επίσης οικιστικοί και γραφειακοί χώροι. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 86.000 τ.μ.. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου 2024.

Επίσης, η Lamda προ μηνών προχώρησε στην οριστικοποίηση της έτερης συμφωνίας με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα Α.Ε. – CGS, που θα αναλάβουν την ανάπτυξη και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα προσφέρει Εθνικό και Διεθνές Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, αρχικής διάρκειας 30 ετών, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, με το μίσθωμα της μακροχρόνιας μίσθωσης να προβλέπεται ότι θα καθορίζεται ετησίως βάσει του κύκλου εργασιών που θα επιτυγχάνεται σε κάθε ημερολογιακό έτος, ενώ η έναρξη λειτουργίας του CGS at The Ellinikon αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2027.

Υπενθυμίζεται ότι και η εν λόγω συμφωνία μεταξύ των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα παραλίγο να ακυρωθεί, καθώς η Prodea, η οποία θα κατασκεύαζε τις σχολικές εγκαταστάσεις που στη συνέχεια θα εκμίσθωνε στον εκπαιδευτικό όμιλο, αποχώρησε από το επενδυτικό σχήμα, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να αλλάξει. Τέτοιο αίσιο τέλος δεν είχε το deal με το Κολλέγιο Αθηνών, καθώς ναυάγησαν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου σχολείου στο Ελληνικό.

Το Ελληνοαμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, όπως ενημέρωσε, έφτασε σε αυτή την απόφαση μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων αλλά και αντιδράσεων. Πολλά μέλη του Ιδρύματος εκτίμησαν ότι επρόκειτο για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί καθώς υπήρχε δωρεά που θα κάλυπτε το κόστος κατασκευής του σχολείου αλλά και διαθέσιμη έκταση που θα παραχωρούσε στο Κολλέγιο η Lamda στο Ελληνικό. Ωστόσο επικράτησε η άποψη ότι η συνεχής επέκταση του σχολείου δεν είναι απαραίτητα θετική.

Σημειώνεται ότι το Κολλέγιο είναι μακράν το μεγαλύτερο σχολείο στη χώρα με περισσότερους από 4,5 χιλιάδες μαθητές στις τάξεις του. Έντονο ενδιαφέρον για τον εν λόγω τομέα έχει εκδηλώσει και η Dimand, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτρη Ανδριόπουλο να δηλώνει στο παρελθόν ότι στις πρώην εγκαταστάσεις τις Softex στο Βοτανικό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο έως τρεις ενδιαφερόμενους για την εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. Παράλληλα, μέσα στα σχέδια της Dimand είναι και η δημιουργία φοιτητικών εστιών, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αντίστοιχα, η Premia Properties έχει συνάψει συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, με προοπτική εξαγοράς σχολικών μονάδων στην περιφέρεια, έχοντας ως αρχικόπροορισμό την Πελοπόννησο αλλά και τη νότια Ελλάδα ευρύτερα. Αφενός η Premia Properties θα αποκτά τα ακίνητα, αφετέρου τα Εκπαιδευτήρια Δούκα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη του εκπαιδευτικού έργου. Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε το 2022, όταν η Premia Properties απέκτησε τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στον Παράδεισο Αμαρουσίου, με τον σχολικό φορέα να παραμένει στη συνέχεια σε αυτές ως μισθωτής, με δικαίωμα επαναγοράς τους εντός δεκαπενταετίας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις