Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Κίνα: Γιατί τα ακίνητα και το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων «φρενάρουν» την ανάπτυξη

Κίνα: Γιατί τα ακίνητα και το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων «φρενάρουν» την ανάπτυξη
Φωτογραφία: Reuters

Η επίμονη επιβράδυνση της κατανάλωσης στην Κίνα οφείλεται στην κρίση στην αγορά των ακινήτων της χώρας και στη βαθιά συσχέτισή της με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και με το χρέος.

Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κίνα κατευθύνθηκε στα ακίνητα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, προτού το Πεκίνο αρχίσει να καταστέλλει την υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών από το χρέος το 2020.

Τώρα, οι αξίες αυτών των ακινήτων πέφτουν και οι εργολάβοι έχουν μειώσει τις αγορές γης. Αυτό μειώνει σημαντικά τα έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως σε επίπεδο περιφέρειας και νομού, σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P Global Ratings.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, οι αναλυτές προέβλεψαν ότι από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης θα χρειαστούν τρία έως πέντε χρόνια για να ανακάμψουν σε μια υγιή κατάσταση.

Αλλά «οι καθυστερήσεις στην ανάκαμψη των εσόδων θα μπορούσαν να παρατείνουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης του χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο Wenyin Huang, διευθυντής της S&P Global Ratings.

«Οι μακροοικονομικοί κόντρα άνεμοι συνεχίζουν να εμποδίζουν τη δύναμη δημιουργίας εσόδων των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας, ιδίως όσον αφορά τους φόρους και τις πωλήσεις γης», προσέθεσε.

Ο Huang είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι οικονομικοί λογαριασμοί των τοπικών κυβερνήσεων έχουν υποφέρει από την πτώση των εσόδων από πωλήσεις γης για τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια, ενώ οι περικοπές φόρων και τελών από το 2018 έχουν μειώσει τα λειτουργικά έσοδα κατά μέσο όρο 10% σε όλη τη χώρα.

Φέτος, οι τοπικές αρχές προσπαθούν σκληρά να ανακτήσουν τα έσοδα, δίνοντας στις ήδη επιβαρυμένες επιχειρήσεις ελάχιστο λόγο να προσλάβουν εργαζομένους ή να αυξήσουν τους μισθούς – και αυξάνοντας την αβεβαιότητα των καταναλωτών για το μελλοντικό εισόδημα.

Δεκάδες εταιρείες στην Κίνα αποκάλυψαν φέτος ότι έλαβαν ειδοποιήσεις από τις τοπικές αρχές για να πληρώσουν φόρους που συνδέονται με δραστηριότητες ήδη από το 1994.

Ανέφεραν ποσά που κυμαίνονταν από 10 εκατομμύρια γιουάν έως 500 εκατομμύρια γιουάν (1,41 εκατομμύρια δολάρια έως 70,49 εκατομμύρια δολάρια), καλύπτοντας μη καταβληθέντες φόρους κατανάλωσης, αδήλωτα εξαγόμενα αγαθά, τέλη καθυστερημένης πληρωμής και άλλα τέλη.

Ακόμη και στη σχετικά εύπορη ανατολική επαρχία Zhejiang, η NingBo BoHui Chemical Technology δήλωσε ότι οι περιφερειακές φορολογικές αρχές τον Μάρτιο την διέταξαν να επιστρέψει 300 εκατομμύρια γιουάν (42,3 εκατομμύρια δολάρια) σε αναθεωρημένους φόρους κατανάλωσης.

Η Jiangsu, η Shandong, η Σαγκάη και η Zhejiang – μερικές από τις κορυφαίες επαρχίες της Κίνας στην παραγωγή φορολογικών και μη φορολογικών εσόδων – βλέπουν την αύξηση των μη φορολογικών εσόδων να υπερβαίνει το 15% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2024, δήλωσε ο Huang της S&P. «Αυτό αντανακλά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της, ιδίως καθώς οι άλλες κύριες πηγές εσόδων της αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις».

Η εξέλιξη προκάλεσε αναστάτωση στο διαδίκτυο και έπληξε την ήδη εύθραυστη επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Από τον Ιούνιο του 2023, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών CKGSB, μια μηνιαία έρευνα των κινεζικών επιχειρήσεων, κυμαίνεται γύρω από το επίπεδο 50, το όριο που υποδηλώνει συρρίκνωση ή επέκταση. Ο δείκτης έπεσε στο 48,6 τον Αύγουστο.

Οι λιανικές πωλήσεις έχουν ανακάμψει μόνο ήπια από τα πιο αργά επίπεδά τους από την εποχή της πανδημίας.

Η πίεση για την ανάκτηση φόρων που είχαν επιβληθεί πριν από χρόνια «δείχνει πραγματικά πόσο απελπισμένοι είναι να βρουν νέες πηγές εσόδων», δήλωσε στο CNBC η Camille Boullenois, αναπληρώτρια διευθύντρια της Rhodium Group.

Η εθνική φορολογική Αρχή της Κίνας αναγνώρισε τον Ιούνιο ότι ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις είχαν εκδώσει τέτοιες ειδοποιήσεις, αλλά δήλωσε ότι επρόκειτο για μέτρα ρουτίνας «σύμφωνα με το νόμο και τους κανονισμούς».

Η διοίκηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για «εθνικούς, βιομηχανικούς, στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους» και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για «αναδρομική διερεύνηση» των μη καταβληθέντων φόρων.

«Τα έσοδα είναι το βασικό ζήτημα που πρέπει να βελτιωθεί», δήλωσε στο CNBC νωρίτερα φέτος η Laura Li, επικεφαλής του τομέα της ομάδας υποδομών της S&P Global Ratings στην Κίνα.

«Πολλές από τις κυβερνητικές δαπάνες είναι πολλές από τις λεγόμενες αναγκαίες δαπάνες», όπως η εκπαίδευση και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, εξήγησε. «Δεν μπορούν να τις μειώσουν σε αντίθεση με τις δαπάνες για την ανάπτυξη γης».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις