Τρίτη, 17 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Επιχειρήσεις: Όλες οι νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης – Ποια τα νέα ταμεία και σε τι ποσά φτάνουν τα δάνειά τους

Επιχειρήσεις: Όλες οι νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης – Ποια τα νέα ταμεία και σε τι ποσά φτάνουν τα δάνειά τους
Φωτογραφία: iStock

Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων εξαγγέλθηκαν από το οικονομικό επιτελείο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση μέτρων της ΔΕΘ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μαζί με τον απολογισμό των προγραμμάτων που τρέχουν ήδη, έκανε λόγο και για δύο νέες δράσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Στην πρώτη περίπτωση, αφορά σε ένα νέο ταμείο χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση περιοχών που λειτουργούσαν λιγνιτικές μονάδες. Το συγκεκριμένο ταμείο χωρίζεται σε δύο σκέλη, ένα ταμείο δανείων με προϋπολογισμό 87 εκατ. ευρώ και ένα ταμείο εγγυήσεων με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Ταμείο Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Στα πλαίσια του προγράμματος δανειοδότησης μέσω του ταμείου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, παρέχονται στις επιχειρήσεις δάνεια από 5.000 έως 500.000 ευρώ, με εγγύηση στο 50% του δανείου.

Η διάρκεια του δανείου είναι από 1 έως 10 έτη, με επιδότηση επιτοκίου για 3 έτη, ενώ παρέχονται εμπράγματες εξασφαλίσεις για το 100% του ποσού. Το καθεστώς ενίσχυσης είναι de minimis ενώ παρέχεται η δυνατότητα συνδυασμού του δανείου με επιχορηγήσεις από άλλα, αντίστοιχα, προγράμματα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας ανακοινώθηκε η 31η Δεκεμβρίου 2029.

Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Παράλληλα, με το ταμείο δανείων θα λειτουργεί και το ταμείο εγγυήσεων των επενδυτικών δανείων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το ύψος του δανείου ορίζεται στα 50.000 ευρώ έως 16,5 εκατ. ευρώ (Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός) ή 50.000 ευρώ έως 1,6 εκατ. ευρώ (de minimis).

Η διάρκεια των δανείων ανέρχεται από 2 έως 12 έτη στη πρώτη περίπτωση και έως 10 έτη στη στη δεύτερη, με περίοδο χάριτος 24 μηνών και μειωμένες εξασφαλίσεις έως 30%. Η λήξη επιλεξιμότητας, και σε αυτή την περίπτωση, είναι η 31η Δεκεμβρίου 2029 ενώ προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για τα πρώτα 2 έτη. Και εδώ παρέχεται η δυνατότητα συνδυασμού με επιχορηγήσεις από αντίστοιχα προγράμματα της ΔΑΜ.

Ταμείο Μικροπιστώσεων ΕΑΤ

Κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου αναγγέλθηκε και η λειτουργία ενός ταμείου μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

Το συγκεκριμένο ταμείο θα δίνει την ευκαιρία πρόσβασης σε συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, με ευνοϊκούς όρους και μέσω ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

Γενική επιχειρηματικότητα (πολύ μικρές επιχειρήσεις)
Γυναικεία επιχειρηματικότητα
Νέες/νεοσύστατες επιχειρήσεις
Το συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδοτήσεων θα αφορά σε δάνεια από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, με διάρκεια δανείου από 1 έως 8 έτη.

Περιλαμβάνεται η επιχορήγηση mentoring με 600 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Το δάνειο αφορά σε μηδενικό επιτόκιο κεφαλαίων ταμείου και μόνο σε ενοχικές εξασφαλίσεις. 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις