Τρίτη, 17 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά το κλείσιμο των συνόρων από τη Γερμανία και την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά το κλείσιμο των συνόρων από τη Γερμανία και την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν
Reuters

Τις κινήσεις της, μετά την μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία, επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Αθήνα δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γερμανία να μετατραπεί σε ελληνικό, με την επιστροφή στη χώρα μας, ως χώρα πρώτης υποδοχής, μεταναστών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχηματίζει συμμαχίες επιχειρώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, η Γερμανία και όσοι άλλοι στηρίζουν το μπλόκο στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε., να βρουν απέναντι τους ένα ισχυρό μέτωπο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαμηνύσει για άλλη μία φορά στους εταίρους, στις 17 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, την ανάγκη αλληλεγγύης και πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, που με τόσο κόπο και αλλεπάλληλα παζάρια συμφώνησαν οι «27».

Επαφές Παναγιωτόπουλου στο Βερολίνο – Τι ζητά η Αθήνα

Τις ελληνικές θέσεις μεταφέρει στον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, αλλά και σε όλους τους ομολόγους του και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος από χθες Δευτέρα (16.9.2024) βρίσκεται στο Βερολίνο για να μετάσχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να ζητήσει επιπλέον, πέραν της τήρησης της Συμφωνίας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, και την ενεργοποίηση των επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία αλλά και περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη φύλαξη των συνόρων μας, που αποτελούν σύνορα της Ευρώπης.

Στην ατζέντα και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το θέμα συζητείται αναλυτικά αύριο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), του οποίου μέλος είναι και η Ν.Δ., με την ανησυχία να είναι διάχυτη για τις συνέπειες που θα έχει για όλη την Ευρώπη η μονομερής κατάργηση της Σέγκεν από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα για νέες ροές μεταναστών

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την είσοδο νέων καραβανιών μεταναστών στη χώρα μας.

Χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στον Έβρο για να επιτηρήσει τα έργα επέκτασης του φράκτη, ενώ σχεδιάζεται να προσληφθούν 150 συνοριοφύλακες για τον έλεγχο των ροών, σε Ροδόπη και Καβάλα. «Ο Έβρος είναι θωρακισμένος, το εννοώ, το εννοούμε και το υπηρετούμε» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης. Πάντως τα επίσημα στοιχεία από το Λιμενικό Σώμα για τις ροές προς τη χώρα μας από θαλάσσης, είναι ανησυχητικά. Οι είσοδοι από τις αρχές του χρόνου έχουν διπλασιαστεί και ξεπερνούν τις 12.000. Αλλά και η Frontex μιλά για αύξηση κατά 39% των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα το πρώτο οκτάμηνο του 2024.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις