Τρίτη, 17 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Έρχονται έλεγχοι για παράνομες εξαγωγές Ozempic μέσω φαρμακείων – «Δεν θα γλιτώσει κανείς» λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Έρχονται έλεγχοι για παράνομες εξαγωγές Ozempic μέσω φαρμακείων – «Δεν θα γλιτώσει κανείς» λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης
Reuters

Στο στόχαστρο των ελέγχων του ΕΟΦ – μετά την αποκάλυψη της μεγάλης απάτης με τις παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ – έχει μπει πλέον και η σεμαγλουτίδη (Ozempic), το φάρμακο για τον διαβήτη που παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις στην Ευρώπη. 

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε πως ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει ήδη 100 γιατρούς για υπερσυνταγογράφηση, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχει παράνομη διακίνηση του φαρμάκου Ozempic μέσω της αλυσίδας διακίνησης, δηλαδή μέσω φαρμακαποθηκών, φαρμακείων, γιατρών.

Προειδοποίησε, δε, πως θα χυθεί άπλετο φως:

«Έχω δώσει εντολή να ελεγχθούν όλοι οι γιατροί για υπερσυνταγογράφηση και μάλιστα όχι μόνο από τον ΕΟΠΥΥ που κάνει ήδη ελέγχους και έχουν κληθεί σε απολογία πάνω από 100 γιατροί. Θα ζητήσω από τον ΕΟΦ ηλεκτρονική διασταύρωση της εκτέλεσης άυλης συνταγογράφησης σε σχέση με το τι παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες ανά φαρμακείο. Θέλω να ελέγξω αν υπάρχει φαρμακείο που κάνει παράνομη εξαγωγή Ozempic. Το Ozempic έχει μεγάλη ζήτηση και γίνεται χαμός. Θα τους πιάσω έναν έναν», τόνισε με έμφαση.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως πλέον είναι όλα ψηφιοποιημένα και τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν χάνονται:

«Σήμερα όσα χρόνια και να περάσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη είναι εκεί. Θα τα βρούμε όλα δεν θα γλιτώσει κανείς. Θα κάνουμε και αναδρομικούς ελέγχους», προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, μιλώντας για τη μεγάλη απάτη του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δ. Ευγενίδης, διαβεβαίωσε πως θα χυθεί άπλετο φως και η υπόθεση μετά την εισαγγελική έρευνα θα καταλήξει και στα πειθαρχικά όργανα των φαρμακοποιών, ώστε «να αποδοθεί η δικαιοσύνη σε αυτούς που αμαυρώνουν τον κλάδο».

Ozempic: Ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων για μπλόκο σε παράνομες εξαγωγές

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία του ελέγχου για το Ozempic, λέγοντας πως με το έγγραφό που αποστέλλει στον ΕΟΦ, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ελέγχου όλων των εκτελέσεων παραδόσεων Ozempic σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, από τις φαρμακαποθήκες.

«Θα ζητήσω από τον ΕΟΦ ηλεκτρονική διασταύρωση, τι έχουν εκτελέσει τα διάφορα φαρμακεία και τι έχουν σε απόθεμα τα φαρμακεία. Το Ozepic είναι φάρμακο σε έλλειψη που απαγορεύεται η εξαγωγή του και είναι φάρμακο που απαγορεύεται η χορήγησή του χωρίς ιατρική συνταγή. Άρα λοιπόν θα μπορούμε να έχουμε τις επόμενες μέρες ακριβώς αν υπάρχει κάποιο φαρμακείο που έχει κάνει οποιαδήποτε λοβιτούρα με το Ozempic. Θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι σε φαρμακεία», κατέληξε.

Με κωδικό OTP η επιβεβαίωση των συνταγών

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πως σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, με κωδικό επιβεβαίωσης για την εκτέλεση συνταγών. Πρόκειται ουσιαστικά για το σύστημα βημάτων ασφάλειας, που χρησιμοποιείται από τράπεζες και άλλους φορείς για την διασταύρωση ταυτοπροσωπίας πριν από την εκτέλεση ενεργειών.

Έτσι, σε λίγο καιρό, οι συνταγές θα εκτελούνται με μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου στου οποίου το ΑΜΚΑ γίνεται η συνταγογράφηση, για άμεση συναίνεση.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις