Τετάρτη, 18 Σεπτ.
27oC Αθήνα

MyDATA: Αναστολή ΑΦΜ και πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για παραβάσεις – Αναλυτικά όσα προβλέπει η διάταξη

MyDATA: Αναστολή ΑΦΜ και πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για παραβάσεις – Αναλυτικά όσα προβλέπει η διάταξη
Φωτογραφία: iStock

Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς από εδώ και στο εξής για τις επιχειρήσεις και για τους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων οι οποίοι δεν θα διαβιβάζουν ή θα παραποιούν στοιχεία που δηλώνουν στο MyData.

Tα μέτρα αυτά, τα οποία έως τώρα αφορούσαν ελέγχους και κυρώσεις της ΑΑΔΕ για παραβάσεις επιχειρήσεων που σχετίζονταν με τη χρήση ταμειακών μηχανών, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής το οποίο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες (17.09.2024), επεκτείνονται και στους εν λόγω Παρόχους. Προβλέπουν κυρώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και στην αναστολή χρήσης ΑΦΜ και σε εξοντωτικά πρόστιμα αν δεν διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData παραστατικά που έχουν εκδοθεί με χρήση λογισμικού του παρόχου.

«Κολάσιμη» θεωρείται, και τιμωρείται αναλόγως, και η παράλειψη της δήλωσης οριστικής παύσης των POS στο σημείο πώλησης καθώς και η έκδοση αποδείξεων με χρήση μη δηλωμένης ταμειακής μηχανής ή παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης αποδείξεων.

Ακόμα, στην σχετική διάταξη προβλέπεται πως η χρηματική επιβράβευση που ισχύει για την καταγγελία για έκδοση αποδείξεων από παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής Appodixi, επεκτείνεται και στις καταγγελίες για την μη ορθή λειτουργία Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων που οδηγούν στην επιβολή προστίμου.

Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

Τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα παραβάσεων και εκτείνονται από τα 500 έως και τα 100.000 ευρώ. Αναλυτικά, τα ποσά που προβλέπονται είναι τα εξής:

  • 500 ευρώ πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους φορολογούμενους παραλείπουν να υποβάλουν έγκαιρα δήλωση κατοχής, απόκτησης, μεταβολής και διακοπής λειτουργίας ή οριστικής παύσης EFT/POS ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Επιπλέον, ισόποσο πρόστιμο επιβάλλεται και σε φορολογούμενους που εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης ή αποδείξεις εσόδου ή δελτία από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών Εκροών με τη χρήση μη εγκεκριμένης ταμειακής μηχανής ή μη δηλωμένου Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
  • Πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της καταβληθείσας με μετρητά αξίας των αποδείξεων μιας συναλλαγής επιβάλλεται για κάθε παράβαση επιχείρησης που δέχεται πληρωμές με μετρητά που αντιστοιχεί σε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες.
  • Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται σε επιχειρήσεις που είναι υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης ή αποδείξεων εσόδου ή δελτίων από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών Εκροών χωρίς χρήση ταμειακής ή Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ), ή από ταμειακή μηχανή η οποία δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές ή από λογισμικό Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων που δεν έχει αδειοδοτηθεί ή που συνεργάζεται με Εμπορικό/Λογιστικό Πρόγραμμα Διαχείρισης.
  • Πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβάλλεται για την ίδια κατηγορία παράβασης και στις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  • Πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας μη διαβιβασθέντων στοιχείων, για κάθε ένα από αυτά, επιβάλλεται όταν αφορούν πράξη που δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ και ανώτερο των 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
  • Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβάλλεται στους παρόχους σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων δέουσας επιμέλειας, ανά οντότητα που κατασκευάζει ή αναβαθμίζει ή τροποποιεί ή υποστηρίζει προγράμματα ERP, αλλά και ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας λογισμικού Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων για 5 έτη.
  • Πρόστιμο 50.000 ευρώ εφόσον το συνεργαζόμενο πρόγραμμα ERP έχει παρασχεθεί από τρίτη οντότητα και διαπιστωθεί μη τήρηση από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς την εν λόγω οντότητα. Σε περίπτωση υποτροπής, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, ανακαλείται η άδεια καταλληλότητας λογισμικού Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων για 5 έτη και επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.
  • Πρόστιμο 100.000 ευρώ επιβάλλεται για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών ή του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Πότε μπαίνει «λουκέτο»

Σκληρές είναι και οι ποινές σε περίπτωση που διαπιστώνεται η επέμβαση στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων καθώς προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης. Το «ποινολόγιο» διαμορφώνεται ως εξής:

  • όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή ο χρήστης Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία αφορά ο έλεγχος από 2 έως 12 μήνες,
  • όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού και υλισμικού για τη λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών ή άδεια καταλληλότητας λογισμικού για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει κατασκευάσει ή μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή του Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης από 3 έως 24 μήνες.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις