Τρίτη, 17 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Κακοκαιρία Boris: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πολωνία από τις φονικές πλημμύρες – Οχυρώνουν τις πόλεις με σακιά άμμου

Κακοκαιρία Boris: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πολωνία από τις φονικές πλημμύρες – Οχυρώνουν τις πόλεις με σακιά άμμου
Φωτογραφία Reuters - Kacper Pempel

Με σακιά γεμάτα άμμο οι αρχές προσπαθούν να «οχυρώσουν» διάφορες πόλεις της Πολωνίας οι οποίες έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Boris.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από σήμερα (17.09.2024) η πόλη Νίσα της Πολωνίας, καθώς τα ερμητικά νερά των ποταμών έφεραν φερτά υλικά προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε πόλεις, γέφυρες και σπίτια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εθελοντές, διασώστες και στρατιωτικά ελικόπτερα τοποθέτησαν σακιά με άμμο με σκοπό να ενισχύσουν τα σπασμένα αναχώματα γύρω από την Νίσα η οποία έχει 400.000 κατοίκους.

Η Πολωνία προέβλεψε βοήθεια 234 εκατ. ευρώ (1 δις. ζλότι) για τα θύματα των πλημμυρών.

Συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας που «χτύπησε» χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με την Τσεχία και την Πολωνία να πλήττονται περισσότερο.

Οι πλημμύρες αναλυτικά έχουν προκαλέσει τον θάνατο 7 ανθρώπων στη Ρουμανία, όπου τα νερά υποχώρησαν από το Σαββατοκύριακο, 4 στην Πολωνία, 4 στην Αυστρία και 3 στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ποτάμια εξακολουθούν να υπερχειλίζουν στην Τσεχική Δημοκρατία ενώ η στάθμη του ποταμού Δούναβη στη Σλοβακία και την Ουγγαρία ολοένα και αυξάνεται. Πλημμύρες σημειώθηκαν και στην Αυστρία.

Η ιστορική πολωνική πόλη Βρότσλαβ, με 600.000 κατοίκους, ετοιμάζεται για την αύξηση της στάθμης του νερού κατά μήκος του ποταμού Όντερ.

Η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου της πόλης ζήτησε εθελοντές για να τοποθετήσουν σάκους με άμμο ώστε να προστατευθεί η περιοχή αν και τα ζώα παραμένουν με ασφάλεια μακριά από τις πλημμυρισμένες ζώνες.

Οι πολωνικές αρχές γέμισαν το 75% ενός τεράστιου ταμιευτήρα κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, ώστε να πέσει η στάθμη του νερού και να αποφευχθούν πλημμύρες στον Όντερ και στη Νίσα.

«Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα ενώ χιλιάδες νοικοκυριά και στην Τσεχία και στην Πολωνία παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Στη βορειοανατολική τσεχική πόλη Οστράβα, ένα σπασμένο φράγμα στον Όντερ, στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, προκάλεσε τη Δευτέρα πλημμύρα στη βιομηχανική περιοχή της πόλης.

Στην Ουγγαρία, η Βουδαπέστη ετοιμάζεται για την άνοδο της στάθμης του νερού που θα πλησιάζει επίπεδα ρεκόρ και έχει κλείσει το νησί Μαργαρίτα, μια περιοχή αναψυχής με ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου έχουν στοιβαχθεί δεκάδες χιλιάδες σάκοι άμμου για να το προστατεύσουν.

Στην Ουγγαρία, στις ιστορικές πόλεις Βίσεγκραντ και Σενταντρέ, βόρεια της Βουδαπέστης, οι αρχές έχουν στήσει κινητά φράγματα προετοιμαζόμενες για πλημμύρες στον Δούναβη.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις