Τρίτη, 17 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Πορτογαλία: Εφτά οι νεκροί και πάνω από 40 οι τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Πορτογαλία: Εφτά οι νεκροί και πάνω από 40 οι τραυματίες από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τραγικός είναι ο απολογισμός των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία, καθώς επτά άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και πάνω από 40 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Εξαιτίας των πυρκαγιών στην Πορτογαλία οι αρχές εκκένωσαν και άλλα χωριά στη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον 1.000 πυροσβέστες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα προκειμένου να ελέγξουν τέσσερις φωτιές στη βορειοδυτική πόλη Αβέιρο.

Πλάνα του Reuters δείχνουν κατοίκους να ρίχνουν νερό με κουβάδες στις φλόγες κοντά στην πόλη Νέλας, περίπου 50 χλμ. ανατολικά του Αβέιρο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 48 ενεργές πυρκαγιές στην ηπειρωτική Πορτογαλία για την κατάσβεση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί 5.000 πυροσβέστες.

Μόνο στο Αβέιρο, οι φλόγες έχουν κάψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους και θαμνώδους βλάστησης τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Πρόκειται έκταση σχεδόν ίδια με αυτή που είχε καεί σε όλη τη χώρα ως το τέλος του Αυγούστου.

REUTERS/Pedro Nunes

Ο διοικητής της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας Αντρέ Φερνάντες δήλωσε αργά χθες πως οι φλόγες στο Αβέιρο μπορεί να κάψουν άλλα 200.000 στρέμματα.

Οι αρχές έχουν κλείσει αρκετούς αυτοκινητόδρομους περιλαμβανομένου ενός τμήματος του κύριου αυτοκινητόδρομου που ενώνει τη Λισαβόνα με το Πόρτο, και ανέστειλε τις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε δύο σιδηροδρομικές γραμμές στη βόρεια Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία και η γειτονική Ισπανία έχουν καταγράψει μικρότερο πυρκαγιών απ’ ό,τι συνήθως, όμως και οι δύο παραμένουν ευάλωτες στις όλο και περισσότερο ζεστές και ξηρές συνθήκες, την ευθύνη για τις οποίες οι αρχές επιρρίπτουν στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Οι θερμοκρασίες έφθασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου σε όλη τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οπότε ξέσπασαν οι πυρκαγιές τις οποίες ευνόησαν και οι ισχυροί άνεμοι. Η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA προβλέπει πως θα παραμείνουν άνω των 30 βαθμών Κελσίου τις επόμενες δύο ημέρες, εν μέσω εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας.

REUTERS/Pedro Nunes

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Θα περάσουμε δύσκολες ώρες τις ερχόμενες ημέρες και θα πρέπει να ετοιμαστούμε γι’ αυτό», δήλωσε χθες βράδυ στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο.

Η κυβέρνηση ζήτησε χθες (16.09.2024) βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, οδηγώντας την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να στέλνουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη η κάθε μία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις