Τρίτη, 17 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Instagram: Έρχονται «εφηβικοί λογαριασμοί» και μεγαλύτερος γονικός έλεγχος

Instagram: Έρχονται «εφηβικοί λογαριασμοί» και μεγαλύτερος γονικός έλεγχος
REUTERS/Francis Mascarenhas/File Photo

Αλλαγές εν όψει στο Instagram. Η Meta ανακοίνωσε την Τρίτη (17.09.2024) ότι ενεργοποιεί ειδικούς λογαριασμούς για ανηλίκους, που θα έχουν «ενσωματωμένη προστασία» για τους εφήβους.

Οι νέες ρυθμίσεις στο Instagram θα ισχύσουν έπειτα από πιέσεις που ασκούνται προς τις εταιρείες των social media, όπως η Meta, προκειμένου οι πλατφόρμες να καταστούν πιο ασφαλείς για τους εφήβους.

Η «μεταφορά» των εφήβων στη νέα κατηγορία των «εφηβικών λογαριασμών», ανέφερε η Meta, θα ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών σε ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Αυστραλία, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του έτους. Οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο του 2025.

Η Meta κάνει λόγο για μία «νέα εμπειρία για τους εφήβους, καθοδηγούμενη από τους γονείς», ενώ διαβεβαιώνει ότι θα υποστηρίξει καλύτερα τους γονείς ότι οι έφηβοι είναι ασφαλείς με τα σωστά μέτρα προστασίας.

Η ανακοίνωση της Meta έρχεται τρία χρόνια αφότου η εταιρεία εγκατέλειψε τα σχέδια μίας εφηβικής version του Instagram, μετά τις αντιδράσεις πολιτικών και οργανώσεων.

Οι χρήστες κάτω των 16 ετών θα μπορούν να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις μόνο με την άδεια των γονιών τους.

Στη διάθεση των γονιών θα τεθεί, ακόμη, μία γκάμα ρυθμίσεων για να παρακολουθούν τι βλέπουν τα παιδιά τους και να περιορίζουν τη χρήση της εφαρμογής.

Οι νέες αλλαγές στο Instagram

Ειδικότερα, οι λογαριασμοί εφήβων θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του Instagram για χρήστες μεταξύ 13 και 15 ετών, ενώ ορισμένες ρυθμίσεις θα ενεργοποιούνται από προεπιλογή.

Στους λογαριασμούς θα επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι σε ευαίσθητο περιεχόμενο για την «αποφυγή συστάσεων δυνητικά επιβλαβούς υλικού και σίγαση των ειδοποιήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Οι λογαριασμοί θα ρυθμιστούν, επίσης, σε ιδιωτικούς αντί για δημόσιους, που σημαίνει ότι οι έφηβοι θα πρέπει να δέχονται ενεργά νέους ακολούθους.

Παράλληλα το περιεχόμενο των λογαριασμών τους δεν θα μπορεί να προβληθεί από άτομα που δεν τους ακολουθούν.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις