Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Γκισλέιν Μάξγουελ: Εφετείο του Μανχάταν επικύρωσε την ποινή για την εμπλοκή της στην υπόθεση Τζέφρι Επστάιν

Γκισλέιν Μάξγουελ: Εφετείο του Μανχάταν επικύρωσε την ποινή για την εμπλοκή της στην υπόθεση Τζέφρι Επστάιν
ΦΩΤΟ αρχείου Reuters

Την ποινή που είχε επιβληθεί στην Γκισλέιν Μάξγουελ για την εμπλοκή της στην υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν, της  κακοποίησης ανηλίκων, επικύρωσε εφετείο του Μανχάταν την Τρίτη (17.09.2024).

Το 2021 η Γκισλέιν Μάξγουελ καταδικάστηκε επειδή βοηθούσε τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος στο μεταξύ πέθανε, να κακοποιήσει ανήλικα κορίτσια.

Η 62χρονη Μάξγουελ εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχη για πέντε κατηγορίες, που αφορούσαν τη «στρατολόγηση» τεσσάρων εφήβων με σκοπό να τις εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ο Τζέφρι Επστάιν, την εικοσαετία 1994 – 2004.

Ο Επστάιν, που υπήρξε για μία περίοδο σύντροφος της Μάξγουελ, αυτοκτόνησε σε ηλικία 66 ετών το 2019 στο κελί του, πέντε εβδομάδες αφού συνελήφθη και κατηγορήθηκε για σωματεμπορία.

«Έγινα ο αποδιοπομπαίος τράγος…»

Η έφεση της Μάξγουελ επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μία συμφωνία «μη δίωξης» που είχε συνάψει το 2007 ο Επστάιν με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη νότια Φλόριντα. Ισχυριζόταν ότι λόγω αυτής της συμφωνίας δεν ήταν νόμιμη η δίωξή της στο Μανχάταν, 13 χρόνια αργότερα. Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ωστόσο υποστήριζαν ότι η συμφωνία αυτή δέσμευε μόνο τις αρχές της νότιας Φλόριντας.

Επιπλέον, η Μάξγουελ υποστήριζε ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος, επειδή ο Επστάιν ήταν πλέον νεκρός και η κοινή γνώμη απαιτούσε να λογοδοτήσει κάποιος άλλος για την υπόθεση. Στα επιχειρήματά της ήταν, επίσης, ότι δεν έτυχε δίκαιης αντιμετώπισης, επειδή ένας από τους ενόρκους δεν αποκάλυψε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν ήταν παιδί.

Ο Επστάιν είχε δηλώσει ένοχος το 2008 στη Φλόριντα και εξέτισε 13 μήνες στη φυλακή, μία συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θεωρήθηκε πολύ επιεικής. Τα θύματά του διεκδίκησαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την κληρονομιά του και από τις τράπεζες που κατηγορήθηκαν ότι διαχειρίζονταν τις συναλλαγές με τις οποίες χρηματοδοτούσε τη δράση του.

Η Μάξγουελ εκτίει την ποινή της σε μία φυλακή χαμηλής ασφαλείας στο Ταλαχάσι της Φλόριντας και θα δικαιούται να αποφυλακιστεί τον Ιούλιο του 2037. Οι δικηγόροι της είπαν ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την απόφαση της απόρριψης της έφεσης και άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις