Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

O τζουντόκα πρωταθλητής Ευρώπης Νεμάνια Μάιντοβ τιμωρήθηκε για αντιαθλητικά παραπτώματα εντός του αγωνιστικού χώρου

O τζουντόκα πρωταθλητής Ευρώπης Νεμάνια Μάιντοβ τιμωρήθηκε για αντιαθλητικά παραπτώματα εντός του αγωνιστικού χώρου
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Ο τζουντόκα Νεμάνια Μάιντοβ τιμωρήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) με πέντε μήνες αποκλεισμό από τους αγώνες. Αν και ο ίδιος καταγγέλλει ότι αυτό συνέβη για θρησκευτικούς λόγους, επειδή έκανε το σταυρό του πριν από αγώνα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Με 10 μετάλλια στην κατοχή του, ο Μάιντοβ ήταν από τα φαβορί στο τζούντο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, αλλά αποκλείστηκε από τον δικό μας Θοδωρή Τσελίδη και αποκλείστηκε στη φάση των “16”.

Το γεγονός φαίνεται ότι ακολούθησε και μία τιμωρία του από την IJF, με τον ίδιο να ισχυρίζεται με αναρτήσεις στα social merdia, ότι του επιβλήθηκε εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Ποια είναι η αλήθεια

Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο IJF (International Judo Federation) έχει πλέον ένα πολύ αυστηρό αγωνιστικό πρωτόκολλο σε θέματα συμπεριφοράς των αθλητών.

Όπως αναφέρεται και την ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αγώνας διήρκησε λίγο παραπάνω από τριάμισι λεπτά (3:50′), με τον Σέρβο αθλητή να λαμβάνει τρεις ποινές (shido) και να αποκλείεται, δύο για έλλειψη επιθετικότητας και μία για σπάσιμο της λαβής του αντιπάλου (grip breaking).

Ο Σέρβος αντέδρασε διαμαρτυρόμενος στη διαιτητή του αγώνα, λεκτικά και με χειρονομίες. Επιπλέον, αρνήθηκε να κάνει υπόκλιση και να χαιρετίσει τον αντίπαλό του, δεν αναγνώρισε τη νίκη του Έλληνα αντιπάλου του ενώ, πριν ακόμα αποχωρήσει από το τατάμι (αγωνιστικό χώρο του τζούντο), έλυσε τη ζώνη του.

Η παραπομπή του Μαϊντόβ στο Πειθαρχικό: Έτσι, την 1η Αυγούστου 2024, μία ημέρα μετά τον αγώνα, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο εισηγήθηκε την παραπομπή του Σέρβου τζουντόκα στην Πειθαρχική Επιτροπή, συγκροτώντας, αρχικά, το κατηγορητήριο και δίνοντας στον Μαϊντόβ περιθώριο μέχρι τις 20 Αυγούστου 2024, είτε να αποδεχθεί τις κατηγορίες είτε να απαντήσει με δήλωση υπεράσπισης.

Στο κατηγορητήριο, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο έγγραφο της απόφασης αποκλεισμού, αναγράφονταν μια σειρά πιθανών παραπτωμάτων, στα οποία φέρεται να υπέπεσε ο Σέρβος τζουντόκα, κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Τσελίδη, και τα οποία θα καλούνταν να εξετάσει η Πειθαρχική Επιτροπή.

Σε αυτό διαβάζουμε τα εξής πιθανά παραπτώματα: Έχοντας δείξει ένα σαφές θρησκευτικό σύμβολο κατά την είσοδό σας στον αγωνιστικό χώρο και έχοντας αρνηθεί να υποκλιθείτε στον αντίπαλό σας στο τέλος του αγώνα, διαπράξατε πιθανή παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της IJF, έκδοση 27 Φεβρουαρίου 2023, άρθρο 3… Έχοντας αφαιρέσει το τζουντόγκι σας στον αγωνιστικό χώρο, είχατε διαπράξει πιθανή παραβίαση των SOR της IJF, άρθρο 8.6.

Την 31η Αυγούστου του 2024, συγκλήθηκε η Επιτροπή του Πειθαρχικού, η οποία κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Ο εναγόμενος αναγνώρισε τη συμπεριφορά του. Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή του εναγομένου, η Επιτροπή εξέτασε τις ειδικές περιστάσεις της υπόθεσης για να εφαρμόσει κύρωση ανάλογη προς τη σοβαρότητα του αδικήματος.

Η Επιτροπή σημειώνει τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν, δηλαδή το βίντεο που αποδεικνύει τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου και δείχνει ότι ο κατηγορούμενος έκανε το σημείο του σταυρού, δεν συγκράτησε τα συναισθήματά του, αρνήθηκε να υποκλιθεί στον αντίπαλό του και έβγαλε τη ζώνη του ενώ βρισκόταν ακόμη στο στρώμα.

Το αποδεικτικό βίντεο δείχνει ότι ο κατηγορούμενος διαμαρτυρήθηκε εμφανώς κατά την απονομή του shido και για άλλη μια φορά κατά την ανακήρυξη του νικητή τζουντόκα από τον διαιτητή.

Ο κατηγορούμενος όντως αποχώρησε από το τατάμι, ενώ έκανε χειρονομίες δυσαρέσκειας.

Ο κατηγορούμενος εξήγησε επίσης ότι το σημείο του σταυρού δεν είχε σκοπό να προσβάλει ή να προκαλέσει, αλλά για το δικό του καλό, καθώς του έδινε δύναμη και αυτοπεποίθηση. Η Επιτροπή έκρινε ότι το σημείο του σταυρού ήταν σχετικά διακριτικό, δεν είχε σκοπό να προσβάλει και έγινε στη μικτή ζώνη, κοντά στην είσοδο στον αγωνιστικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απ’ όλα τα παραπτώματα που παρατέθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, μόνο για το σημείο του σταυρού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, στις συνθήκες και τον χώρο που συνέβη. Η Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά, πως “ήταν σχετικά διακριτικό, δεν είχε σκοπό να προσβάλει και έγινε στη μικτή ζώνη, κοντά στην είσοδο στον αγωνιστικό χώρο”.

Το γεγονός ότι ο Σέρβος αθλητής έκανε τον σταυρό του στη μικτή ζώνη, στο περιθώριο του αγωνιστικού χώρου, φαίνεται πως ήταν καθοριστικής σημασίας για να θεωρηθεί η κίνησή του ασήμαντη. Τα άλλα παραπτώματα, που συνέβησαν όλα εντός του αγωνιστικού χώρου, οδήγησαν στην ποινή.

Αυτό έσπευσε να ξεκαθαρίσει και η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, ως απάντηση “στους πολυάριθμους ψευδείς ισχυρισμούς” και τις “λανθασμένες πληροφορίες”, τονίζοντας πως οι κανόνες για τα θρησκευτικά σύμβολα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον αγωνιστικό χώρο.

Ολόκληρη την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις