Η αύξηση της διασποράς μετοχών και οι υποσχέσεις
Περίπου 73% της Κρι Κρι ελέγχει η οικογένεια Τσινάβου και χθες (17.9.2024) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Τσινάβου είπε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, πως ετοιμάζει placement ώστε να αυξήσει τη διασπορά. Το νέο θεσμικό πλαίσιο της Κεφαλαιαγοράς απαιτεί και από άλλα, μεγαλύτερα, ονόματα του Χρηματιστηρίου να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες αύξησης της διασποράς. Ειδικά από κάποιες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων που έχουν μετατραπεί σε οχήματα χαμηλής φορολόγησης για συγκεκριμένους επιχειρηματίες και μόνο, κόντρα στη λογική ίδρυσης των ΑΕΕΑΠ. Κάποιοι μεγαλομέτοχοι έχουν ανακοινώσει ήδη κινήσεις, όπως ο όμιλος Φουρλή που ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες πως θα περιορίσει κάτω του 50% τη συμμετοχή του στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου περνάει μέσα από κινήσεις αύξησης της διασποράς σε μετοχές υγιών εταιρειών που εμφανίζουν ικανοποιητική πορεία ανάπτυξης.
Τα ωραία γραφήματα και η προβληματική πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης
Λίγες ώρες αφότου ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε, στην προχθεσινή διυπουργική συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ, κάτι ωραία γραφήματα για το ΠΔΕ και τις επενδύσεις, βγήκαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο. Τι δείχνουν; Πως μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν γίνει δαπάνες μόλις 1 δισ. ευρώ μέσω του σκέλους επιδοτήσεων (δηλαδή όχι του δανειακού) του Ταμείου Ανάκαμψης όταν ο συνολικός στόχος του προϋπολογισμού για το 2024 είναι 3,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή έχουμε μόλις τέσσερις μήνες για να απορροφήσουμε τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ. Εκεί που μέχρι τώρα απορροφούσαμε μόλις 120 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, πρέπει στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου να φτάσουμε στα 650 εκατ. ευρώ το μήνα! Δεν ρώτησε όμως κάποιος τον υπουργό πως θα κάνουμε αυτό το ρεκόρ. Αντίθετα, τον άκουγαν να μιλάει για εκτόξευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οφέλη για την Ελλάδα από το χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα
Με τα νούμερα που διαβάσατε στο προηγούμενο σχόλιο, η Ελλάδα προσδοκά ένα θαύμα ή παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης για να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Την ίδια στιγμή, όμως, η χώρα μας περιμένει σημαντικά οφέλη από την ανάληψη της θέσης του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Έπειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα διαθέτει πρόσβαση από πρώτο χέρι στις αποφάσεις για τα μεγάλα έργα υποδομών (οδικές, σιδηροδρομικές, λιμάνια, αγωγοί ενέργειας) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και, τα διαβάζετε κατά καιρούς στη στήλη, υπάρχουν σοβαρά σχέδια που ενδιαφέρουν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τον σύμμαχό μας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Για τα πιθανά κέρδη από την ανάληψη αυτού του χαρτοφυλακίου από Έλληνα επίτροπο έγραψε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Γιώργος Προκοπίου επιμένει για το εκπαιδευτήριο στο Ελληνικό
Όταν η διοίκηση του Κολλεγίου Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή της να μην επενδύσει στη δημιουργία εκπαιδευτηρίου εντός του συγκροτήματος του Ελληνικού, η στήλη είχε γράψει πως πιθανότατα ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου δεν θα παραδώσει τα όπλα. Ο Γ. Προκοπίου ήταν αυτός που πίεζε επί μήνες το Κολλέγιο Αθηνών να λάβει θετική απόφαση για τη δημιουργία παραρτήματος στο Ελληνικό καθώς θεωρεί πως τα Νότια Προάστια δεν διαθέτουν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με το κύρος του Κολλεγίου. Χθες, στην ανακοίνωση για τη συμφωνία αγοράς οικοπέδων στο Ελληνικό μεταξύ Lamda Development και Γ. Προκοπίου, διαβάσαμε πως 20.000 τετραγωνικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν «για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».
Το μερτικό στα κέρδη μετά την επταετία και οι πρώιμες πωλήσεις
Η στήλη έχει μια απορία. Αν μια συμφωνία προβλέπει πως το δημόσιο έχει μερτικό στα κέρδη μιας επένδυσης, στην περίπτωση που η απόδοση ξεπεράσει ένα (υψηλότατο) ποσοστό και μετά την επταετία, τι συμβαίνει με τα κέρδη του επενδυτή από πωλήσεις τμήματος ενός ακινήτου που πραγματοποιούνται πριν παρέλθει η επταετία; Μετρούν στην απόδοση του επενδυτή ή δεν μετρούν επειδή δεν έχουν περάσει τα επτά χρόνια;