Τετάρτη, 18 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Τράπεζες: Πράσινα ομόλογα για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων – Έχουν αντληθεί 2 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Πράσινα ομόλογα για τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων – Έχουν αντληθεί 2 δισ. ευρώ
Φωτογραφία: iStock

Εντεινόμενο ρυθμό αναμένεται να λάβουν οι πράσινες εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν υφιστάμενα και να χρηματοδοτηθούν νέα επενδυτικά σχέδια που στόχο έχουν την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος.

Το πράσινο ομόλογο λειτουργεί όπως κάθε άλλο τακτικό ομόλογο, με μια ειδοποιό διαφορά: Τα χρήματα που αντλεί ο εκδότης προορίζονται για την χρηματοδότηση «πράσινων» έργων ανάπτυξης, δηλαδή για επενδύσεις ή επιχειρηματικές δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Τέτοια έργα αφορούν τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των «καθαρών» μεταφορών και της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων.

Η πρώτη ελληνική τράπεζα που είχε προχωρήσει σε έκδοση πράσινου ομολόγου ήταν η Εθνική Τράπεζα, το 2020. Μάλιστα, η συναλλαγή ήταν και η πρώτη έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα μετά το 2015. Η Εθνική Τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας στο βιβλίο προσφορών κεφάλαια ύψους περίπου 1,2 δισ., με τη συμμετοχή 80, στην πλειοψηφία τους ξένων, θεσμικών επενδυτών.

Η Εθνική Τράπεζα είχε δεσμευτεί συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων από την πώληση του ομολόγου θα κατευθυνόταν στη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα  έχει  ήδη υψηλό μερίδιο (40%) στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Η χρηματοδότηση έργων στον κλάδο της ενέργειας και κατά κύριο λόγο σε ΑΠΕ,  αποτελεί στρατηγικό στόχο της τράπεζας στοχεύοντας σε χρηματοδοτήσεις 3 δις. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια.

Η επόμενη έκδοση πράσινου ομολόγου ήρθε από την Τράπεζα Πειραιώς τον περασμένο Ιούλιο. Η έκδοση προσέλκυσε περισσότερους από 200 θεσμικούς επενδυτές, ενώ το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε τα 4,1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 500 εκατ. ευρώ. Ήταν το μεγαλύτερο βιβλίο που είχε καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια και τελικώς η Τράπεζα άντλησε 650 εκατ. ευρώ.

Χθες (17.9.2024), ακολούθησε με έκδοση πράσινου ομολόγου η Eurobank. Το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο της Eurobank συγκέντρωσε εκρηκτική ζήτηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν προσφορές που ξεπέρασαν τα 4,5 δις. ευρώ. Κατόπιν τούτου, το ύψος της έκδοσης ανήλθε σε 850 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης καθορίστηκε σε 4% ετησίως και η τιμή της έκδοσης σε 99,521%. Το κουπόνι θα είναι σταθερό έως την 24/9/2029. Η απόδοση του τίτλου που προέκυψε είναι 4,108%.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις