Τετάρτη, 18 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Λίβανος: Γιατί το Ισραήλ πυροδότησε τώρα τα εκρηκτικά στους βομβητές της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Γιατί το Ισραήλ πυροδότησε τώρα τα εκρηκτικά στους βομβητές της Χεζμπολάχ
AP

Η απόφαση του Ισραήλ να ανατινάξει τους βομβητές που είχαν πάνω τους μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία χθες, Τρίτη (17.09.2024) εγρείρει φόβους για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που θα καταλήξει σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Εκατοντάδες βομβητές που φέρουν τα μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα στον Λίβανο, σκοτώνοντας 11 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και τραυματίζοντας άλλους 4.000.

Το «μυστηριώδες» περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη, Χεζμπολάχ.

Οι βομβητές εξερράγησαν μία ημέρα αφότου οι Ισραηλινοί ηγέτες προειδοποίησαν ότι σκέφτονται να εντείνουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει εάν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, αλλά οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ήδη αυξηθεί.

Η Χεζμπολάχ απείλησε να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ για την επιχείρηση με τους βομβητές. 

 

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε σούπερ μάρκετ, σε κουρεία, στους δρόμους, στα αυτοκίνητα, ακόμη και σε σπίτια. 

Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο

Υπάρχουν τρεις θεωρίες γιατί το Ισραήλ αποκάλυψε χθες την διείσδυσή του στο δίκτυο της Χεζμπολάχ λέει ο ανταποκριτής του Skynews στη Μέση Ανατολή Alistair Bunkall.

«Η μία είναι ότι μπορεί να είχε αποκαλυφθεί το σχέδιό τους. Ήταν μια στιγμή που το χρησιμοποιείς ή το χάνεις».

«Η δεύτερη θεωρία είναι ότι θέλησαν να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ».

Ο Bunkall συνεχίζει αναφορικά με την τρίτη και την πιο ανησυχητική: «Η θεωρία που είναι πιο ανησυχητική και ενδεχομένως η πιο πιθανή είναι ότι πρόκειται για το προοίμιο για κάτι μεγαλύτερο. Ίσως οι πρώτες κινήσεις πριν από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».

Οι άνθρωποι στην περιοχή και οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το Ισραήλ θα «εκμεταλλευτεί τώρα το χάος» και θα επιτεθεί στη Χεζμπολάχ «ακόμη πιο σκληρά», προσθέτει.

Στη Βουδαπέστη ο κατασκευαστής των βομβητών που είχαν τα μέλη της Χεζμπολάχ

Από την πλευρά της, η Gold Apollo, μια ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής βομβητών, υποστήριξε πως οι εκρηκτικοί βομβητές κατασκευάστηκαν στην πραγματικότητα στην Βουδαπέστη. 

Η εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν δήλωσε σήμερα (18.09.2024) ότι η BAC Consulting KRT, η οποία έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, έχει άδεια να χρησιμοποιεί το λογότυπό της και να κατασκευάζει το μοντέλο των βομβητών που χρησιμοποιήθηκε χθες, Τρίτη, για τις εκρήξεις στο Λίβανο.

«Αναφορικά με το μοντέλο βομβητή AR-924 που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε σε δήλωσή της η Gold Apollo, διαψεύδοντας τις πληροφορίες των New York Times, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία αυτή της Ταϊβάν είχε κατασκευάσει η ίδια τους βομβητές.

«Εμείς παρέχουμε μόνο την άδεια χρήσης της μάρκας και δεν εμπλεκόμαστε στο σχεδιασμό ούτε στην κατασκευή αυτού του προϊόντος», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, θα εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη, ομιλία, ανακοίνωσε σήμερα το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα μετά την έκρηξη των βομβητών που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους ενώ τραυμάτισε εκατοντάδες στο Λίβανο – σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γερμανικό Πρακτορείο, που επικαλείται στοιχεία από το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, οι τραυματίες ανέρχονται γύρω στους 3.000.

Ο Χάσαν Νασράλα θα εκφωνήσει την ομιλία του αύριο στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με θέμα τις «τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις