Τετάρτη, 18 Σεπτ.
28oC Αθήνα

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στον Αλμυρό

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στον Αλμυρό
Φωτογραφία: Eurokinissi

Υπογράφηκε σήμερα (18.9.2024), στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από λιμνοδεξαμενή Ξεριά Αλμυρού του νομού Μαγνησίας, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή Μαγνησίας και Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, του Βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου και του Δημάρχου Αλμυρού Δημήτριου Εσερίδη.

Το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς νερού από τη λιμνοδεξαμενή Ξεριά προς την Ευξηνούπολη και τον Αλμυρό, είναι ακόμη μια σημαντική παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Μαγνησία, στη Θεσσαλία. 

Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 5.133 μ., ενώ η έκταση προς άρδευση ανέρχεται στα 6.400 στρέμματα. Τα οφέλη, συνεπώς, από τη δημιουργία του νέου αγωγού είναι:

  • η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων και
  • η αύξηση του βαθμού απόδοσης των καλλιεργειών.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλές καλλιέργειες, κυρίως βαμβακιού, σιταριού και ελαιόδεντρων. 

Ο αγωγός μεταφοράς νερού θα εκκινεί από το φρεάτιο υδροληψίας της λιμνοδεξαμενής και θα ακολουθεί το οδικό δίκτυο της περιοχής, ώστε να τροφοδοτεί το αρδευτικό δίκτυο που εξυπηρετεί τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στα Νοτιοδυτικά της Ευξεινούπολης. 

Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, με προϋπολογισμό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με ποσοστό 85%, και από Εθνικούς Πόρους, με ποσοστό 15%. 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και με αυτή την ενέργεια, αποδεικνύει ότι εργάζεται, σκληρά, μεθοδικά και υπεύθυνα, για την υλοποίηση πολλών έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων σε όλη την Ελλάδα. 

Έργα τα οποία έχουν ζωτική σημασία για τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί θεμελιώδες πεδίο της εθνικής μας οικονομίας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας: «Ο αγωγός, συνολικού μήκους 5.133 μέτρων, θα εξυπηρετήσει 6.400 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, συνεισφέροντας στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Η κατασκευή του αγωγού, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί ζωτικής σημασίας παρέμβαση για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Μαγνησία, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του Υπουργείου στην υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, τόνισε: «Η υπογραφή της σύμβασης αποδεικνύει ότι παράλληλα με τα έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας δρομολογούνται και έργα για την ανάπτυξή της. Έργα που συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της περιοχής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο Ξεριάς είναι ένας ποταμός της Μαγνησίας, ο οποίος πριν από ένα χρόνο, βρέθηκε στην επικαιρότητα, λόγω των δύο πολύ σημαντικών καταστροφών που συνέβησαν στη ροή του. Σήμερα, με τη σύμβαση που υπογράφουμε, ο ποταμός Ξεριάς θα συμβάλει στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος, της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει η Ευξεινούπολη, ένας οικισμός που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αλμυρό. Η κατασκευή του αγωγού καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για μία περιοχή που, πριν από όχι πολύ καιρό, δοκιμάστηκε σκληρά».

Ο Βουλευτής Μαγνησίας και Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε: «Μία σημαντική μέρα για τη Μαγνησία. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο ξεκινά με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης του αγωγού, όπου θα μεταφέρεται το νερό. Αποτελεί το ένα από τα τρία μέρη ενός ολοκληρωμένου αρδευτικού έργου στην περιοχή του Αλμυρού. Να τονίσουμε ότι το έργο ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια, με ίδιους πόρους, ο Δήμος Αλμυρού, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του για την περιοχή».

Ο Βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, σημείωσε: «Κεφαλαιώδους σημασίας το έργο αυτό για τη Μαγνησία και ιδιαίτερα για την περιοχή του Αλμυρού, καθώς δίνει υπεραξία και λειτουργικότητα στο έργο της λιμνοδεξαμενής, που ήδη έχει κατασκευαστεί, κόστους άνω των 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συγκεκριμένο έργο, από τότε που πέρασε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί και επιτέλους θα έχουμε την υλοποίησή του».

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις