Τετάρτη, 18 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Titan: Για πρώτη φορά βίντεο δείχνει τα συντρίμμια του υποβρυχίου στον βυθό

Titan: Για πρώτη φορά βίντεο δείχνει τα συντρίμμια του υποβρυχίου στον βυθό

Το πρώτο βίντεο που δείχνει στον πυθμένα του ωκεανού το υποβρύχιο Titan, που διαλύθηκε λίγα μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό έδωσε σήμερα Τετάρτη (18.09.24) η αμερικανική ακτοφυλακή.

Στα νέα πλάνα που ελήφθησαν μπορεί κανείς να διακρίνει τα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan, έπειτα από το δυστύχημα λίγα μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023, όπου πέντε άτομα βρήκαν φρικτό θάνατο. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, στο βίντεο διακρίνεται το λογότυπο της OceanGate, της εταιρείας που διαχειριζόταν το υποβρύχιο.

Το νέο αυτό βίντεο που μοιράστηκε η αμερικανική ακτοφυλακή έρχεται την ώρα που συνεχίζονται οι καταθέσεις των πρώην εργαζομένων, με τον Ντέιβιντ Λόκριτζ, πρώην διευθυντή επιχειρήσεων της OceanGate, να δηλώνει απογοητευμένος από την απόφαση της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Υγείας να μην δώσει συνέχεια στην καταγγελία που είχε κάνει σχετικά με την ασφάλεια του υποβρυχίου.

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η τελευταία επικοινωνία που είχε το Titan με την επιφάνεια, πριν αυτό εκραγεί στα βάθη του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Πρόκειται για στοιχεία που έγιναν γνωστά ως μέρος της ακρόασης του Λιμενικού Σώματος για τις συνθήκες της αποτυχημένης αποστολής και τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.

«Όλα καλά εδώ»

Ήταν Ιούνιος του 2023 όταν το Titan πραγματοποιούσε κατάδυση για να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού. Ξαφνικά, το υποβρύχιο, στο οποίο επέβαιναν πέντε λάτρεις της περιπέτειας (ο Βρετανο-Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταούντ και ο γιος του Σουλέμαν, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντιγκ, ο Γάλλος ναυτιλιακός ειδικός Πολ-Ανρί Ναρζολέ και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Στόκτον Ρας) έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο.

Γύρω στις 10:00 το πρωί της 18ης Ιουνίου, το Polar Prince ρώτησε το πλήρωμα του υποβρυχίου αν μπορούσαν να δουν το σκάφος υποστήριξης στην οθόνη. Μάλιστα, επανέλαβαν την ερώτηση επτά φορές σε διάστημα επτά λεπτών.

Το πλήρωμα του Titan έστειλε στη συνέχεια το «k», που σημαίνει ότι ζητούσε έλεγχο επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Independent, το Polar Prince επανέλαβε την ερώτησή του άλλες τρεις φορές πριν γράψει:

«Χρειάζομαι καλύτερη επικοινωνία με εσάς». Το πλήρωμα του υποβρυχίου απάντησε τελικά «ναι» στις 10.14 π.μ. πριν προσθέσει:

«Όλα καλά εδώ».
Λίγα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στις 10:47 π.μ. χάθηκε η επικοινωνία μεταξύ των δύο σκαφών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις