Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Φαράγγι Σαμαριάς: Βίντεο ντοκουμέντα από τον εγκλωβισμό τουριστών – Ορμητικός χείμαρρος «σκάει» μπροστά τους

Φαράγγι Σαμαριάς: Βίντεο ντοκουμέντα από τον εγκλωβισμό τουριστών – Ορμητικός χείμαρρος «σκάει» μπροστά τους

Δύο συγκλονιστικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media αποτυπώνουν τα όσα έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης (18.09.2024) στο Φαράγγι Σαμαριάς με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μιας 35χρονης τουρίστριας.

Σε ένα από τα οπτικά ντοκουμέντα – τα οποία ανήρτησε μια από τους τουρίστες που βρέθηκαν στο Φαράγγι Σαμαριάς – αποτυπώνεται ένα χωμάτινο ποτάμι, με τεράστια ορμή να «σκάει» στο σημείο όπου βρισκόταν την ώρα εκείνη το γκρουπ.

Οι περιπατητές στέκονται τρομαγμένοι σε σημείο κοντά στο καταφύγιο, για να αποφύγουν τις πέτρες και το χώμα.

 

 

Στο δεύτερο βίντεο φαίνονται οι τουρίστες εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο στην απόληξη του φαραγγιού, καθώς μπροστά τους περνάει ορμητικός χείμαρρος με φερτά υλικά που κόβει στα δύο το μονοπάτι.

 

«Η ημέρα ξεκίνησε ωραία στο Φαράγγι Σαμαριάς και ολοκληρώθηκε με κεραυνούς, αστραπές και κατολισθήσεις στα τελευταία 5 χιλιόμετρα», έγραψε σε ανάρτησή της η τουρίστρια, η οποία δεν ήταν στο γκρουπ των περιπατητών με την 35χρονη που έχασε τη ζωή της.

Απεγκλωβίζονται και οι τελευταίοι τουρίστες

Περίπου στη μία το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η έξοδος από το φαράγγι και των τελευταίων 10 ατόμων του γκρουπ, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς, για περισσότερη ασφάλεια.

«Μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εκτός φαραγγιού. Αποφασίσαμε να τους κρατήσουμε εκεί, καθώς όση ώρα ήταν σε εξέλιξη ο απεγκλωβισμός, έπιασε νέα καταιγίδα και φοβηθήκαμε και για άλλες κατολισθήσεις. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να μείνουν ασφαλείς εντός οικισμού», αναφέρει στο newsit.gr πρόεδρος των εργαζομένων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, Αλκιβιάδης Πενταράκης.

«Δεν μπορούσε να προβλεφθεί»

Ο κ. Πενταράκης επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για κλείσιμο του φαραγγιού, λόγω καιρικών φαινομένων.

«Τα προγνωστικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε μεταβατικές περιόδους που επικρατεί μεγάλη αστάθεια, όπως το φθινόπωρο και την άνοιξη δεν έχουν την δυνατότητα να προσομοιώσουν με ακριβή τρόπο την ένταση και την ποσότητα της βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και ιδιαίτερα σε μία μικρή γεωγραφικά περιοχή. Πολλές φορές οδηγούμαστε και σε ανατροπή της πρόγνωσης εξαιτίας και της τοπογραφίας της περιοχής. Αυτό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στους Αμπελόκηπους Αττικής, αλλά και στο Φαράγγι της Σαμαριάς τώρα», εξηγεί στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Με δική σας ευθύνη»

Η είσοδος και η κατάβαση του Φαραγγιού της Σαμαριάς γίνεται με προσωπική ευθύνη του κάθε επισκέπτη. Οι κατολισθήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο είτε λόγω αέρα, είτε λόγω των κρι κρι, ακόμη και όταν δεν υπάρχει βροχόπτωση. Παράλληλα υπάρχει διαρκής ισχυρή σύσταση στους επισκέπτες να μη μιλούν δυνατά και να μη βάζουν μουσική, αφού μπορεί να προκληθεί κατολίσθηση. Στη διαδρομή των 13 χιλιομέτρων του βασικού μονοπατιού δεν είναι λίγα τα επικίνδυνα σημεία, στα οποία μάλιστα υπάρχουν και προειδοποιητικές πινακίδες για τον κίνδυνο πτώσης βράχων.

Τα ατυχήματα

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ατύχημα στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Στις 13 Αυγούστου 2023 ένας Ισπανός τουρίστας έχασε το πόδι του, όταν καταπλακώθηκε από βράχους που αποκολλήθηκαν μετά από σεισμό. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, ένας 29χρονος περιπατητής χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι από πτώση βράχου και χρειάστηκε πολύωρη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό του. Τον Ιούλιο του 2022, δύο τουρίστριες τραυματίστηκαν σοβαρά από πτώση βράχων, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ τον Μάιο του 2019, μια 70χρονη έχασε τη ζωή της, όταν έπεσε σε γκρεμό βάθους 10 μέτρων.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΚΠΑ, υπό τον  Ευθύμιο Λέκκα, βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια του Φαραγγιού Σαμαριάς, το οποίο παραμένει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

«Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις