Όταν είσαι έτοιμος για το απόλυτο cheat πιάτο, στο σπίτι, όταν είσαι έτοιμος να το κάνεις το έγκλημα, τότε, πρέπει να το κάνεις σωστά. Μιλάμε, βέβαια τις τηγανητές πατάτες.
Τα μυστικά για τις καλύτερες τηγανητές πατάτες είναι πολλά, αναλόγως ποιον ρωτάμε κάθε φορά. Εμείς, επειδή πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε, σάς προτείνουμε τη δοκιμασμένη συνταγή για τις πατάτες, τις σωστές, αυτές που κάνουν «κρατς».
Αρχίζουμε με το μέγεθος. Οι πατάτες, πρέπει να είναι κομμένες στο ίδιο μέγεθος, ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να χρειαστούν όλες τον ίδιο χρόνο για να τηγανιστούν τέλεια και να έχουν το σωστό χρώμα. Όσο περισσότερο άμυλο φύγει, τόσο πιο τραγανές θα γίνουν. Για να αφαιρέσετε το άμυλο, βάζετε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ με νερό πριν τις τηγανίσετε. Και έπειτα τις στεγνώνετε πολύ καλά, πριν τις βάλετε στο τηγάνι. Σουρώνουμε και τοποθετούμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας. Δεν πρέπει να έχουν ούτε μια σταγόνα νερό, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος, μόλις το νερό συναντήσει το καυτό λάδι, ενώ η κουζίνα θα γίνει «πεδίο μάχης».
Μην τις «ζαλίζετε» στο ανακάτεμα όσο τηγανίζονται. Μόλις τις ρίξουμε στο τηγάνι τις «στρώνουμε» με ένα πηρούνι και τις αφήνουμε να γίνουν. Το σωστό τηγάνισμα, θέλει σωστό σκεύος. Στις ταβέρνες, οι πατάτες γίνονται τόσο τέλειες, γιατί εκεί κάνουν βαθύ τηγάνισμα. Όπως και οι γιαγιάδες μας, που είχαν εκείνες τις κατσαρόλες με το μεταλλικό σιτάκι, που ήταν πάντα πάνω στο μάτι της κουζίνας, έτοιμη να ζεστάνει το λάδι ομοιόμορφα και να δώσει χώρο σε κάθε πατάτα να τηγανιστεί σε όλες τις πλευρές σωστά.
Το κατάλληλο λάδι
Ό,τι και να έχετε ακούσει, το σωστό λάδι για την πατάτα, είναι το ελαιόλαδο, που αντέχει να φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται αργότερα από τα υπόλοιπα. Επίσης, η γεύση με αυτό, είναι σε άλλο επίπεδο. Αν έχετε την υπομονή να τηγανίσετε τις πατάτες σε δύο φάσεις, θα γίνουν διπλά νόστιμες και τραγανές και αξίζει να το δοκιμάσετε.
Το σωστό τηγάνισμα
Η πρώτη φάση είναι: τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 ́ ώστε απλώς να μαλακώσουν οι πατάτες μας, χωρίς να βράσουν ή να πάρουν χρώμα. Ύστερα τις βγάζουμε σε σουρωτήρι, όπου μπορούν να περιμένουν, από μερικά λεπτά έως και μερικές ώρες. Αν, δε, τις βάλουμε στο ψυγείο τις ώρες που θα μεσολαβήσουν από την πρώτη φάση έως τη δεύτερη, η τραγανότητα θα είναι επική.
Στη δεύτερη φάση του τηγανίσματος, η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή, το λάδι να κάψει πολύ και να κοχλάζει όταν θα μπαίνουν οι πατάτες, ώστε να πάρουν αυτό το ακαταμάχητο χρυσοκίτρινο χρώμα. Για αυτό χρειάζεται περίπου 3 ́, κατά τα οποία
θα προσέξετε οι πατάτες να είναι εντελώς καλυμμένες από το ελαιόλαδο. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε αμέσως.
Αν κάνετε το λάθος, βέβαια και ρωτήσετε διατροφολόγο, θα σας πει ότι από όλο αυτό το γευστικό αριστούργημα, μπορείτε να απολαύσετε μόλις 6 (!) κομμάτια, δηλαδή, 6 τηγανητές πατάτες, μόνο.
Γι’ αυτό, μην ρωτήσετε κανέναν και απολαύστε υπεύθυνα, «Κυριακάς και Εορτάς».