Σάββατο, 28 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Αυτός είναι λόγος που δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά

Αυτός είναι λόγος που δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά

Τα τσόφλια των αυγών μπορούν να αποτελέσουν μια φθηνή επιλογή λιπάσματος για τον κήπο σας, όσο και τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε κάδο κομποστοποίησης, περιμένοντας την αποσύνθεση τους μαζί με τα άλλα οργανικά υλικά (χαρτιά, εφημερίδες, φλούδες), καθώς υπάρχουν τρόποι ώστε να χρησιμοποιήσετε άμεσα τα τσόφλια από τα αυγά με σκοπό να ευδοκιμήσουν τα φυτά σας. 

Τα τσόφλια από τα αυγά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να εμπλουτίσουν το έδαφος. Τα τσόφλια αποτελούνται περίπου από 96% ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3), το συστατικό που χρησιμοποιείται στον ασβέστη κήπου που αυξάνει το επίπεδο pH του εδάφους για να το κάνει πιο αλκαλικό.

Συνεπώς, το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό των φυτών και μετριάζει την οξύτητα του εδάφους.

Είναι ωφέλιμο να χρησιμοποιείτε τσόφλια αυγών όταν καλλιεργείτε τα δικά σας λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα ή φυτά όπως τριαντάφυλλα, ορτανσίες, φτέρες ή κισσό.

Το ασβέστιο παίζει επίσης ρόλο στην καταπολέμηση της ξηρής κορυφής (μαύρες κηλίδες). Η ξηρή κορυφή αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια που πλήττει λαχανικά και φρούτα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι, επίσης, γνωστή με διάφορες ονομασίες, όπως ξηρή σήψη, ξηρά κορυφή, τάπωμα, «τάπα» ή μαύρισμα. Συνήθως, εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού της ντομάτας, στα πλαϊνά μέρη των καρπών της πιπεριάς και στην άκρη του καρπού του καρπουζιού.

Αυτές οι μαύρες κηλίδες προκαλούνται από την ανεπάρκεια ασβεστίου κατά την διάρκεια της ωρίμανσης των λαχανικών και των φρούτων. Εκτός από το ανεπαρκές ασβέστιο στο έδαφος, άλλοι παράγοντες είναι το ακανόνιστο πότισμα, αλλά και η ξηρασία.

Ωστόσο, ορισμένα φυτά προτιμούν όξινο και άλλα αλκαλικό έδαφος προκειμένου να αναπτυχθούν. Γι΄αυτό το λόγο, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση λιπασμάτων με τσόφλια αυγών σε φυτά που αναπτύσσονται σε όξινο έδαφος, όπως, για παράδειγμα, τα βατόμουρα.

Εκτός από ασβέστιο, τα τσόφλια των αυγών περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου, δηλαδή, όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από τα φυτά κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης.

Τα τσόφλια αυγών μπορούν να απομακρύνουν και τα ενοχλητικά ζωύφια. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια ή άλλα έρποντα παράσιτα στον κήπο σας, μπορείτε να ρίξετε θρυμματισμένα τσόφλια αυγών γύρω από τα φυτά σας. Τα τσόφλια αυγών λειτουργούν σαν «θραύσματα γυαλιού», αποτρέποντας τα παράσιτα να προσεγγίσουν τα φυτά σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα τσόφλια αυγών

Κάθε φορά που φτιάχνετε βραστά αυγά, μπορείτε να φυλάξετε το νερό και, αντί να το πετάξετε στον νεροχύτη, να το χρησιμοποιήστε για να ποτίσετε τα φυτά του κήπου σας, αφού αφήσετε πρώτα το νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης, μπορείτε να φυλάξετε τα τσόφλια από το πρωινό σας, σε περίπτωση που ετοιμάσετε τηγανητά αυγά, και να καλλιεργήσετε στο εσωτερικό τους μικρότερα φυτά, όπως βότανα και λουλούδια. Απλώς, φροντίστε να ανοίξετε τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος, ώστε να αναπτυχθούν πιο εύκολα και οι ρίζες.

Για την παρασκευή του νερού από τα τσόφλια, ακολουθήστε την εξής διαδικασία:

  • Βράστε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό
  • Προσθέστε τα τσόφλια αυγών στο νερό, αφού πρώτα τα ξεπλύνετε και τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά
  • Αφήστε τα τσόφλια να μουλιάσουν για 24 ώρες
  • Στραγγίστε τα τσόφλια από το νερό και μετά ποτίστε τον κήπο σας
  • Μπορείτε να ρίξετε το γαλακτώδες νερό απευθείας στην ρίζα των φυτών
  • Το νερό από το τσόφλια μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε σφραγισμένο δοχείο για μελλοντική χρήση.

Τέλος, μπορείτε να θρυμματίσετε τα τσόφλια των αυγών, χρησιμοποιώντας ένα γουδοχέρι και στην συνέχεια να ρίξετε τα κομματάκια γύρω – γύρω από τα φυτά.

Εναλλακτικά, φυτέψτε τα στην γλάστρα ή στον κήπο σας, φροντίζοντας να είναι εντελώς θαμμένα. Τα τσόφλια των αυγών θα αποσυντεθούν φυσικά στο έδαφος, δίνοντας στα φυτά σας επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις