Η απόφαση της Κομισιόν που δίνει τον τόνο για το deal της Nova
Τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση που η Nova ή άλλες θυγατρικές της United Group περάσουν σε αραβικά χέρια δείχνει χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για την εξαγορά του τηλεπικοινωνιακού βραχίονα του τσεχικού ομίλου PPF από την e& των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η e& (πρώην Etisalat) φέρεται ως ένας από τους υποψηφίους για τη Nova, όπως και ένας όμιλος από τη Σαουδική Αραβία καθώς και επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ. Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά των δραστηριοτήτων του PPF στις τηλεπικοινωνίες σε Βουλγαρία, Σερβία, Σλοβακία και Ουγγαρία από την e& αλλά υπό αυστηρότατους όρους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αλλαγή καταστατικού της e& ώστε να μην προβλέπει απεριόριστες κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας, απαγόρευση χρηματοδότησης των θυγατρικών στην Ευρώπη από τη μητρική e&, ενημέρωση της Κομισιόν για κάθε μελλοντική εξαγορά ακόμα και αν είναι μικρού μεγέθους, παρακολούθηση της συμφωνίας από ανεξάρτητο σύμβουλο, κ.α. Το deal είναι ένα από τα πρώτα που εγκρίνονται με βάση τη νέα κοινοτική νομοθεσία (Foreign Subsidies Regulation) που αφορά στις εξαγορές στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες τρίτων χωρών.
Ο διευθύνων που συζητήθηκε στο γάμο Εξάρχου – Βρεττού
Αφού κάθισε η σκόνη, και τα δημοσιεύματα για το γάμο του Αλ. Εξάρχου με την Ελ. Βρεττού, η στήλη είπε να ασχοληθεί με έναν από τους καλεσμένους που συζητήθηκαν. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο εισηγμένης ο οποίος συζητήθηκε πολύ για τρεις λόγους. Εμφανίστηκε καθυστερημένος, δε φορούσε γραβάτα και για πολύ ώρα έμεινε όρθιος, πήγαινε από τραπέζι σε τραπέζι και συζητούσε με τους άλλους καλεσμένους. Ονόματα δε λέμε, μη μας πιέζετε! Αφήστε που ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει πολλούς εχθρούς λόγω αυξημένης θετικής προβολής!
Οι εγκλωβισμένοι επενδυτές της Μυκόνου!
Ο Γιάννης Δεληκανάκης της Southrock Asset Management δεν είναι ο μοναδικός επενδυτής που βλέπει τη μεγάλη τουριστική επένδυση που σχεδίασε στη Μύκονο να κινδυνεύει με ναυάγιο λόγω αντιδράσεων και του αρνητικού κλίματος που υπάρχει πλέον στο νησί. Και άλλα ηχηρά διεθνή ονόματα βρίσκονται αντιμέτωπα με παγωμένες τουριστικές επενδύσεις, τοπικές αντιδράσεις και μπλόκο σε αδειοδοτήσεις. Χθες (24.9.2024) ο κ. Δεληκανάκης δήλωσε σε συνέδριο πως «το βασικό ρίσκο είναι η απόδοση για την ευθύνη που παίρνει ο επενδυτής και στην Ελλάδα ακούει στο όνομα καθυστέρηση (π.χ. οικοδομική άδεια, δικαστική απόφαση). Πρέπει να υπάρχει ένα βασικό κανονιστικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει η βάση και αυτή να βελτιώνεται». Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως την ίδια ώρα που έχουν παγώσει επενδύσεις διεθνών ομίλων, κάποιοι τοπικοί παράγοντες έχουν καταφέρει να επεκτείνουν συνεχώς τις δικές τους τουριστικές μονάδες!
Καλπάζει ο συνέταιρος του Ιβάν στον ΟΛΘ
Μέσα στη φημολογία, που επανέρχεται ανά τακτά διαστήματα, για τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη με τον ΟΛΘ, έπεσε το μάτι της στήλης στις κινήσεις του μετόχου μειοψηφίας στον οργανισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τη γαλλική CMA CGM. Ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο καλπάζει τον τελευταίο καιρό. Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία, 1,1 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της Santos Brazil που διαχειρίζεται και τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Λατινική Αμερική, στο Σάντος της Βραζιλίας. Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της CMA CGM Rodolphe Saade είναι να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών με τίμημα που φτάνει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ο …Ροδόλφος επενδύσει τον τελευταίο καιρό πολύ και στα media. Φέτος αγόρασε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
Τα φτωχά ελληνικά νοικοκυριά σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις
Οι Έλληνες είναι από τους φτωχότερους στην Ευρώπη με βάση τις τοποθετήσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα ομόλογα, οι ασφάλειες, κ.α. όπως φαίνεται και από τη φετινή έκθεση Global Wealth Report 2024 της Allianz . Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κατά μέσο όρο τοποθετημένα 21.140 ευρώ σε τέτοια προϊόντα, δηλαδή πολύ μικρότερα ποσά από τα 43.690 ευρώ των Ισπανών, τα 76.930 των Ιταλών, τα 69.060 ευρώ των Γερμανών και τα 117.280 ευρώ των Ολλανδών. Παρά τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων των Ελλήνων, τα νοικοκυριά στη χώρα μας είδαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά τους στοιχεία να παρουσιάζουν το 2023 μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη. Το 2003 η χώρα μας ήταν στην 22η θέση των πλουσιότερων χωρών του κόσμου και το 2023 στην 29η αν και κέρδισε πέρυσι μια θέση έναντι του 2022. Το πλέον δυσάρεστο στοιχείο της έκθεσης συνδέεται με το γεγονός πως ενώ τα νοικοκυριά της Ευρώπης είδαν την περιουσία τους σε χρηματοοικονομικά προϊόντα να μειώνεται την τελευταία τετραετία (4,3% χαμηλότερη έναντι του 2019), τα νοικοκυριά στην Ασία είχαν αύξηση περιουσίας σχεδόν 27% σε σχέση με το 2019. Να γιατί αυξάνονται οι τουρίστες από την Ασία.