Σάββατο, 23 Νοε.
12oC Αθήνα

Ακίνητα: Τι θα κρίνει τη διεύρυνση των κριτηρίων για την 3ετή φοροαπαλλαγή

Ακίνητα: Τι θα κρίνει τη διεύρυνση των κριτηρίων για την 3ετή φοροαπαλλαγή

Αποφάσεις που χρήζουν προσεκτικής μελέτης είναι τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για επέκταση του μέτρου της φοροαπαλλαγής για άνοιγμα των κλειστών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προ ημερών απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) επισημάνσεις επί των μέτρων της ΔΕΘ τα οποία προβλέπουν τριετή φοροαπαλλαγή στα έσοδα από ενοίκια κατοικιών που θα ξανανοίξουν μετά από 3 χρόνια στα οποία παραμένουν κλειστά. Ζητούν να διευρυνθεί η περίμετρος του μέτρου πέραν των προβλεπόμενων ορίων έτσι ώστε να ανοίξουν όλο και περισσότερα ακίνητα, κάτι που, ωστόσο, θα πρέπει να βασιστεί επί ρεαλιστικής βάσης στοιχείων, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο newsit.gr.

Αναλυτικότερα, το μέτρο το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και εξειδίκευσε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προβλέπει το «μπόνους» της τριετούς φοροαπαλλαγής σε ιδιοκτήτες οι οποίοι θα μισθώνουν μακροχρόνια ακίνητα, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα ακίνητα θα πρέπει να ήταν κλειστά ή σε βραχυχρόνια μίσθωση για τρία χρόνια, να έχουν επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα, να νοικιαστούν για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2025 και να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ, ενώ χαιρετίζει την πρόβλεψη της φοροαπαλλαγής, κάνει λόγο για αχρείαστους «κόφτες» που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά πως η φοροαπαλλαγή στην πράξη θα κοστίσει ελάχιστα, δεδομένου ότι από τα κλειστά σπίτια ούτως ή άλλως ελάχιστα αναμένεται να εισπραχθούν τα επόμενα τρία χρόνια, κι ως εκ τούτου η μέριμνα της ρύθμισης πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του πώς θα βγουν περισσότερα σπίτια στην αγορά.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ άλλων επισημάνσεων, διαφωνούν με την τριετία κατά την οποία θα πρέπει να είναι κλειστό ένα ακίνητο, εκτιμώντας πως είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα που θα αποκλείσει από την αγορά χωρίς λόγο πάμπολα σπίτια, και μάλιστα κυρίως τα νεότερης χρονολογίας κατασκευής. Αντιπροτείνουν, να θεωρούνται ως κενά όσα ακίνητα δεν νοικιάστηκαν από την 01.01.2023 μέχρι και την 08.09.2024 επισημαίνοντας πως αρκεί το διάστημα των 20 μηνών.

Όσον αφορά το παραπάνω αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει να εξεταστεί ποια είναι η βάση του αιτήματος και αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, εάν η εξέταση των δεδομένων δείξει ότι υπάρχουν πολλά σπίτια τα οποία πληρούν τα χρονικά όρια των 20 μηνών που θέτει η πρόταση των ιδιοκτητών, τότε το αίτημα έχει νόημα και πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβαίνει και το αίτημα δεν υποστηρίζεται από στοιχεία, δεν υπάρχει λογική στη χαλάρωση του πλαισίου, καθώς ο σκοπός του μέτρου είναι να εξασφαλίσει το άνοιγμα σπιτιών που όντως ήταν κλειστά και όχι να δοθεί η φοροαπαλλαγή γενικώς.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η θέσπιση του διαστήματος των τριών ετών κατά το οποίο πρέπει τα ακίνητα να ήταν κλειστά, δεν έγινε κατά τύχη αλλά με τις απαραίτητες μετρήσεις από το οικονομικό επιτελείο.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις