Παρασκευή, 27 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Η Ουκρανία διαψεύδει πως η Ρωσία έχει κατακτήσει το Βουχλεντάρ

Η Ουκρανία διαψεύδει πως η Ρωσία έχει κατακτήσει το Βουχλεντάρ
REUTERS/Stringer

Διαψεύδει η Ουκρανία τα περί κατάληψης της πόλης Βουχλεντάρ από τη Ρωσία και κάνει λόγο για σκληρές μάχες στα περίχωρα της περιοχής του Ντονέτσκ.

«Οι υπερασπιστές μας προσπαθούν να τις απωθήσουν. Η πόλη δεν έχει καταληφθεί από τη Ρωσία», είπε ο ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλάσκιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απ την τηλεόραση στην Ουκρανία.

Από την άλλη ο διορισμένος από την Μόσχα κυβερνήτης του κατεχόμενου τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν μιλώντας στο κανάλι Soloviof Live, δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατάφεραν να μπουν στην πόλη: «Ήδη μέσα στο Βουχλεντάρ βλέπουμε να γίνονται μάχες».

Το BBC ανέφερε χθες (24/09/2024), ότι η κατάσταση των ουκρανικών τμημάτων που αμύνονται στο Βουχλεντάρ γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα επιτιθέμενα ρωσικά στρατεύματα περικυκλώνουν την πόλη από τα νοτιοδυτικά και τα βορειοανατολικά και ήδη την έχουν καταλάβει σε ημικύκλιο, απειλώντας σοβαρά την επιμελητειακή υποστήριξη.

Η στρατιωτική κατασκοπεία του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας στην σημερινή της αναφορά, διαπιστώνει ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί σημείωσαν νέες επιτυχίες στην περιοχή του Βουχλεντάρ, απειλώντας πιθανώς την πόλη από τρεις πλευρές.

Το πρακτορείο Interfax –Oukraina, περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη, αναφέρει τον Ιβάν Τομότσκο, που είναι επικεφαλής των εφέδρων των Χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Αναφέρει επίσης ότι ο εχθρός «έχει μερικές προόδους».

Το Βουχλεντάρ δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή καν σε επιχειρησιακή περικύκλωση. Πράγματι οι μάχες για την πόλη είναι πολύ σκληρές. Πρέπει όμως να κάνουμε διάκριση μεταξύ της περικύκλωσης και των μαχών στις πτέρυγες» δήλωσε ο Τιμότσκο.

«Ολέθριο σφάλμα» οι δηλώσεις Ζελένσκι περί εξαναγκασμού σε ειρήνη λέει η Ρωσία

“Ολέθριο σφάλμα”, το οποίο θα έχει επιπτώσεις για το Κίεβο, χαρακτήρισε η Ρωσία το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πιέσει τη Μόσχα να εξαναγκαστεί σε ειρήνη.
Την Τρίτη (24/09/2024), ο Ζελένσκι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω συνομιλιών και ότι η Μόσχα πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρηνευτική συμφωνία.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: “Μια τέτοια θέση είναι ένα ολέθριο σφάλμα, ένα συστημικό σφάλμα. Πρόκειται για μια ουσιαστική παρανόηση, η οποία αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες για το καθεστώς του Κιέβου”.

Οπως είπε ο Πεσκόφ, η Ρωσία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν μπορεί αυτό να της επιβληθεί. “Μια θέση που βασίζεται στην προσπάθεια να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη είναι ένα απολύτως ολέθριο σφάλμα επειδή είναι αδύνατον να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Ρωσία υποστηρίζει την ειρήνη, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα είναι εγγυημένα τα θεμέλια της ασφάλειάς της”.

Ο Πούτιν είπε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο αν το Κίεβο συμφωνήσει να αποσύρει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και παραδώσει το σύνολο των τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Μόσχα –αιτήματα τα οποία απέρριψε άμεσα το Κίεβο με τον ισχυρισμό ότι είναι ισοδύναμα με συνθηκολόγηση.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν πρέπει να αποτραπεί από το να κερδίσει τον πόλεμο γιατί, αν δεν τον σταματήσουν, θα απειλήσει και άλλα γειτονικά κράτη.

Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο υπαρξιακό αγώνα για τη Ρωσία, ενώ αρνείται ότι έχει το παραμικρό συμφέρον για την επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις