Στο πλευρό της Ουκρανίας παραμένουν οι ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει ότι υπάρχει δέσμευση για βοήθεια σχετικά με την ανοικοδόμηση της χώρας. Παράλληλα θα δοθεί στρατιωτική βοήθεια 375 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο.
«Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε στην Ουκρανία τους πόρους που χρειάζεται να χτίσει ξανά καλύτερο ό,τι υπήρχε πριν», είπε ο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Δεν είναι μυστικό ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές, αλλά η Ουκρανία έχει ανθεκτική οικονομία, διαβεβαίωσε ο Aμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση στην οποία ήταν επίσης παρόντες ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε κοινή διακήρυξη 30 και πλέον χωρών, καθώς και της ΕΕ, πως θα στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Σκοπός είναι να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ζημιές και να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία μακροπρόθεσμα, είπε, προσθέτοντας «στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας τώρα και στο μέλλον».
Τον Ιούνιο, η G7 αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν τόκοι παγωμένων πόρων της Ρωσίας για να χρηματοδοτηθεί η χορήγηση δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Η Μόσχα χαρακτηρίζει παράνομη την κίνηση.
Οι πόροι της Ρωσίας θα παραμείνουν δεσμευμένοι «ωσότου τερματίσει την επίθεσή της και πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε», επέμεινε ο Aμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν στρατιωτική βοήθεια 375 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας «εκτιμώμενης αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο προσπαθεί να πείσει τις κυβερνήσεις κρατών-συμμάχων του στη Δύση να επιτρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις του να χρησιμοποιεί πυραύλους μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων πιο βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια — κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.
Το κατά σειρά 66ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον, του βασικού υποστηρικτή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβάνει πυρομαχικά αέρος-εδάφους, εδάφους-εδάφους, αντιαρματικά όπλα, ελαφριά και βαριά τεθωρακισμένα, υλικά κατεδαφίσεων κ.λπ., σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών.