Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Κίνα: Έρχονται δημοσιονομικές – νομισματικές παρεμβάσεις και μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων

Κίνα: Έρχονται δημοσιονομικές – νομισματικές παρεμβάσεις και μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων
Φωτογραφία: iStock

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας ζήτησαν επαρκείς δημοσιονομικές δαπάνες, μέτρα για τη σταθεροποίηση του πολυπαθούς κλάδου των ακινήτων και «δυναμικές» μειώσεις των επιτοκίων, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να ανακοπεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 24μελές Πολιτικό Γραφείο ορκίστηκε να ολοκληρώσει τους ετήσιους οικονομικούς στόχους της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα (26.09.2024) το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η Κίνα θα πιέσει επίσης ώστε η αγορά ακινήτων «να σταματήσει την πτώση», σε αυτό που φάνηκε να είναι ο πιο δυναμικός όρκος μέχρι στιγμής για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση στην αγορά ακινήτων και να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Η κυβέρνηση θα ελέγξει αυστηρά την έγκριση περισσότερων έργων νέων κατοικιών και θα βελτιώσει τα εκκρεμή έργα, δήλωσε το Πολιτικό Γραφείο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άμβλυνση της υπερπροσφοράς κατοικιών. Δεν προσφέρθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των δημοσιονομικών δαπανών, με τις υπηρεσίες να είναι πιθανό να καταλήξουν στις λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Αυτό το πακέτο μέτρων ενίσχυσης που εγκρίθηκε από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αντιπροσωπεύει μια στρατηγική στροφή στη μακροοικονομική πολιτική», δήλωσε ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Jones Lang LaSalle. «Εάν υπάρξουν πιο ουσιαστικές δημοσιονομικές ενισχύσεις και μια ανάκαμψη των κρατικών δαπανών, θα είναι πιθανότατα αρκετό για να οδηγήσει σε μια στροφή της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, του κλίματος της αγοράς και των οικονομικών δραστηριοτήτων».

Το όργανο λήψης αποφάσεων αφιερώνει συνήθως μόνο τις συνόδους του Απριλίου, Ιουλίου και Δεκεμβρίου σε συζητήσεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Η τελευταία φορά που μια τέτοια συνεδρίαση έπεσε εκτός αυτών των μηνών ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν η Κίνα ταλανιζόταν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι σύνοδοι του Σεπτεμβρίου επικεντρώνονταν κυρίως στην κομματική πειθαρχία ή στις εσωτερικές εργασίες.

«Είναι απαραίτητο να δούμε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση με ολοκληρωμένο, αντικειμενικό και ήρεμο τρόπο, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και να ενισχύσουμε σοβαρά το αίσθημα ευθύνης και το επείγον της καλής εκτέλεσης της οικονομικής εργασίας», δήλωσε το Πολιτικό Γραφείο.

Ζήτησε επίσης τη δυναμική εφαρμογή των μειώσεων των επιτοκίων και του ποσοστού υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες, μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε η κινεζική κεντρική τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

Το κονκλάβιο πραγματοποιείται δύο ημέρες αφότου ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Παν Γκονγκσένγκ ανακοίνωσε το πιο τολμηρό πακέτο πολιτικής της χώρας του εδώ και δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την οικονομία. Αυτή η έκρηξη ενίσχυσης έστειλε τις ταλαιπωρημένες αγορές της Κίνας στα ύψη, με τον δείκτη CSI 300 – ένα σημείο αναφοράς των κινεζικών μετοχών – να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2020.

Παρόλα αυτά, οι απειλές για την οικονομία παραμένουν. Η πολυετής κρίση των ακινήτων που έχει εξαφανίσει τον πλούτο των νοικοκυριών κατά 18 τρισ. δολάρια έχει συντρίψει την όρεξη για δαπάνες και έχει ωθήσει την Κίνα στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού από το 1999. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τους ισχυρισμούς περί κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας ρίχνουν σύννεφα πάνω από τη μηχανή των εργοστασίων, η οποία παραμένει ένα σπάνιο φωτεινό σημείο για την κινεζική οικονομία.

Οι συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου υπό τον Σι συνήθως πραγματοποιούνται κοντά στο τέλος κάθε μήνα. Η σύνοδος του Απριλίου συνήθως εξετάζει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ η συνάντηση του Ιουλίου σχεδιάζει το πλάνο για το υπόλοιπο του έτους και ο Δεκέμβριος προετοιμάζει το έδαφος για την Κεντρική Συνάντηση Οικονομικών Εργασιών που χαράζει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος. Το 2016 και το 2018, η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον Οκτώβριο εξέτασε επίσης την οικονομική κατάσταση, εκτός από αυτές τις τρεις μηνιαίες συνεδριάσεις.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις