Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Νότια Κορέα τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Νότια Κορέα τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, συζήτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον υπουργού Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, Yu In-Chon.

Κατά τη συνάντηση εργασίας, η Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός της Νότιας Κορέας τόνισαν τις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, οι οποίες δυνάμωσαν κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου.

Στη συνέχεια υπογράμμισαν την ανάγκη για ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας μέσω της άμεσης εφαρμογής του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν, και το οποίο δείχνει τις κατευθύνσεις των δύο χωρών στα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημαντικό κεφάλαιο στην συνάντηση των δύο υπουργών αποτέλεσε το ζήτημα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, καθώς και η Νότια Κορέα διεκδικεί την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών της που απομακρύνθηκαν από την χώρα με παράνομο τρόπο.

Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε την προετοιμασία και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση του 1970 της UNESCO, την οποία έχουν κυρώσει και οι δύο χώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Κορεάτης υπουργός συμφώνησε μαζί της.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται άψογα και στο πλαίσιο της αλληλοϋποστήριξης στους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα της UNESCO, τονίζει επίσης η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοκρατία της Κορέας έχει δείξει πως θέλει να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, μιας και ο Yu In-Chon είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού.

Η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού με τη σειρά της ευχαρίστησε τον ομόλογό της για τη στήριξή και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα για να συνυπογράψουν το Μνημόνιο για την παράνομη διακίνηση.

Κατά τη διμερή συνάντηση συμφωνήθηκε επίσης η ανταλλαγή ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προστασίας, της τεκμηρίωσης, της συντήρησης, της αποκατάστασης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η απευθείας συνεργασία μεταξύ των πολιτιστικών φορέων για τη μουσική, το θέατρο, τον χορό, καθώς και η συνεργασία των μουσείων για την διοργάνωση, από κοινού, και την ανταλλαγή εκθέσεων.

Κοινός στόχος της συμφωνίας είναι η βιώσιμη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος και των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης σε θέματα παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών παραγωγών και οπτικοακουστικών έργων, σε ολόκληρο το φάσμα του τομέα -μυθοπλασία, τεκμηρίωση, κινούμενα σχέδια, ψηφιακά παιχνίδια.

Η Λίνα Μενδώνη πρότεινε στον Yu In-Chon η Κορέα να συμμετέχει στην διεθνή έκθεση βιβλίου της Θεσσαλονίκης το 2026, ως τιμώμενη χώρα μιας και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κορέα δίνουν μεγάλη σημασία στη διατήρηση της γλώσσας τους και τη διάδοση της λογοτεχνικής παραγωγής.

Τελευταίες ειδήσεις