Παρασκευή, 27 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Πρόσκληση Μητσοτάκη στην Τουρκία: Ελάτε να λύσουμε το θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και να αρχίσουμε συνομιλίες για το Κυπριακό

Πρόσκληση Μητσοτάκη στην Τουρκία: Ελάτε να λύσουμε το θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και να αρχίσουμε συνομιλίες για το Κυπριακό
ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη Μέση Ανατολή αλλά και «Συμφωνία των Πρεσπών»… 

«Είναι η πρώτη φορά που είμαι εδώ ως ηγέτης χώρας που είναι επικείμενο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κόσμος μας γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής. Εν μέσω απειλών υπάρχουν ευκαιρίες να συνεργαστούμε σε παγκόσμια κλίμακα… Από το 1946 το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει γνωρίσει σημαντική μεταρρύθμιση. Σήμερα δε μπορεί να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιδρά για τη σταθερότητα. Πριν ένα χρόνο δε γνωρίζαμε ότι θα γίνει η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Νοεμβρίου (στο Ισραήλ). Η βία στη Μέση Ανατολή κάνει τους πολίτες να υποφέρουν στη Γάζα. Η Ελλάδα καλεί όσους έχουν επιρροή να οπισθοχωρήσουν από αυτό τον κύκλο βίας και άπαντες να εμπλακούν σε διάλογο αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα υποστηρίζει την εκεχειρία των 21 ημερών… Πρέπει να υπάρξει επιστροφή των ομήρων στη Γάζα».

«Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν με ειρήνη. Είναι προϋπόθεση για το μέλλον και τη σταθερότητα».

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό. Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας όλων των κρατών».

Για την Τουρκία και το Κυπριακό

«Η Ελλάδα είναι σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Έχω συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν 6 φορές σε ένα χρόνο. Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα θέλει να επιλύσει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι διαφορές δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν. Σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να την αδράξουμε».

«Η κατοχή της Κύπρου είναι παραβίαση των αρχών του Ευρωπαϊκού Χάρτη. Θέλουμε μια λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μία νομική υπόσταση. Η λύση 2 κρατών δε θα γίνει αποδεκτή. Δεν είναι λύση».

«Καλούμε την Τουρκία να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση»

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Ελλάδα είχε πάντα όραμα για να μειώσει τις συγκρούσεις. 21 έτη μετά την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να πράξεις να ενστερνιστούν το μέλλον. Η αναβίωση των εθνικισμών δεν έχουν χώρο σήμερα. Οι διεθνής συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Να θυμηθούμε τα λόγια του Τσόρτσιλ: Τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία από όση μπορούν να αντέξουν».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διευκολύνει τη ζωή μας. Όμως, μπορεί να είναι επιβλαβής χωρίς έλεγχο, αν πέσει στα χέρια κακόβουλων, όπως είπε.

Για τη Μέση Ανατολή

«Η συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και οι φρικτές δοκιμασίες των αμάχων στη Γάζα δυστυχώς συνεχίζονται. Η κλιμάκωση απειλεί να προκαλέσει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην περιοχή.

Η Ελλάδα καλεί όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και αυτών στους οποίους ασκεί επιρροή, να απόσχουν από τη διαιώνιση του σημερινού καταστροφικού κύκλου βίας, να μειώσουν τις εντάσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά στην επιδίωξη της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης.

Ένας πόλεμος ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά χωρίς την απειλή πυραύλων ή βομβών να καταστρέφουν τις ζωές τους. Η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα την πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες.

Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το πράττει έχει σημασία. Πρέπει να δούμε την άμεση επιστροφή όλων των ομήρων που απομένουν.

Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Όσο μακρινό, όσο αδύνατο κι αν φαντάζει σήμερα, πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ζήσουν ο ένας πλάι στον άλλο με ειρήνη και ασφάλεια. Και ο μόνος δρόμος είναι να γίνει πραγματικότητα η λύση δύο κρατών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή. Είκοσι-ένα χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ειλικρινής: οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λάβουν την οριστική απόφαση να αφήσουν πίσω τους την τραυματική κληρονομιά του παρελθόντος.

Η αναβίωση εθνικιστικών αφηγημάτων και επιδιώξεων δεν πρέπει να έχει θέση σήμερα σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλόπιστα, είτε μιλάμε για το Ντέιτον, είτε για τις Πρέσπες, είτε για τις συμφωνίες Βελιγραδίου-Πρίστινας», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει επαναφέρει τη βία, τη δυστυχία και την καταστροφή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών είναι ο θεμελιώδης πυλώνας του διεθνούς δικαίου, ο ακρογωνιαίος λίθος του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

»Τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η Ελλάδα συντάχθηκε με πολλά άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζητώντας δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την τεχνητή νοημοσύνη

«Επιτρέψτε μου να κλείσω αναφερόμενος συνοπτικά σε δύο κρίσιμα ζητήματα για το κοινό μας μέλλον: την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και τις αρνητικές επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδίως στα παιδιά μας και στους εφήβους μας.

Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης φαντάζει απεριόριστη. Μία τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο μας με τρόπο που θα ξεπεράσει πιθανότατα ακόμη και την έλευση του προσωπικού υπολογιστή, την κυκλοφορία των κινητών τηλεφώνων ή τη γέννηση του Παγκόσμιου Ιστού. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλη ζημιά.

Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δείξουν ότι θα αναλάβουν απτές και μετρήσιμες δράσεις για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών. Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας – απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος – θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις.

Η ψηφιακή τεχνολογία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία που πρέπει να λειτουργεί βάσει κανονισμών υγείας και ασφάλειας. Η γενική αρχή, ο χρυσός κανόνας, είναι ένας και απαράλλαχτος: μην κάνεις κακό», επισήμανε.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις