Κυριακή, 29 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο άρωμα που ταιριάζει στην προσωπικότητα σου

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο άρωμα που ταιριάζει στην προσωπικότητα σου

Χρησιμοποιούμε αρώματα για περισσότερα από 6.000 χρόνια.

Τα αρώματα προήλθαν από την περιοχή της Μεσοποταμίας και προορίζονταν για θρησκευτικούς σκοπούς.

Κι οι Αιγύπτιοι επίσης παρασκεύαζαν πολύπλοκα αρώματα. Το πιο γνωστό είναι το κύφι, που παρασκευαζόταν από λιβάνι, αρωματικές ρητίνες, σαφράν, σταφίδες, κρασί, μέλι, μύρο και κανέλα.

Οι συνταγές παρέμεναν μυστικές, γιατί με αυτά τα αρώματα ήθελαν να τιμήσουν τους θεούς, ενώ τα τοποθετούσαν και σε περίτεχνα δοχεία, για να συνοδέψουν τους νεκρούς στα ταφικά μνημεία.

Τα αρώματα σχετίζονται με αναμνήσεις και συναισθήματα.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η όσφρηση είναι η πιο ισχυρή αίσθηση του ανθρώπου που συνδέεται με τον εγκέφαλο και μπορεί να μας ταξιδέψει στο παρελθόν.

Οι περίφημες νότες αποτελούν τα συστατικά ενός αρώματος και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Νότες κορυφής: Είναι επίσης γνωστές ως αρχικές νότες και είναι οι πιο ελαφριές που παραμένουν μόνο 5-15 λεπτά πριν εξατμιστούν. Οι πιο κοινές νότες κορυφής είναι από εσπεριδοειδή, βότανα και λουλούδια.

Νότες καρδιάς: Μετά τις νότες κορυφής ακολουθούν οι νότες καρδιάς ή μεσαίες. Οι νότες καρδιάς διαρκούν περισσότερο. Μερικές δημοφιλείς νότες καρδιάς αποτελούνται από νερόλι, κανέλα, γεράνι, λεβάντα και γιασεμί.

Νότες βάσης: Αυτές οι τελικές νότες αρωμάτων αποτελούνται από πιο βαριά και πλούσια αρώματα που βυθίζονται στο δέρμα για αρκετές ώρες. Μερικές γνωστές νότες βάσης  αποτελούνται από βανίλια, μόσχο, πατσουλί, σανδαλόξυλο και κέδρο.

Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Κάθε άρωμα αποτελείται από αρωματικά έλαια που είναι αραιωμένα με αλκοόλη. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των αρωματικών ελαίων, τόσο περισσότερο διαρκεί το άρωμα στο δέρμα.

Ακολουθούν οι αναλογίες σε αρωματικά έλαια:

  • Eau de Cologne: 3% έως 6%  
  • Eau de toilette: 5% έως 15%
  • Eau de parfum: 15% έως 20%
  • Άρωμα: 20% έως 40%

Λουλουδένια (floral) αρώματα

Τα λουλουδάτα αρώματα για γυναίκες περιέχουν συχνά νότες από λευκό κρίνο, υάκινθο, γιασεμί, τριαντάφυλλο ή λιλά άνθη.

Για τους άνδρες περιλαμβάνουν μια μεσαία νότα λεβάντας, βιολέτας ή γεράνι, που ενισχύεται με συστατικά ξύλου ή μπαχαρικά.

Τα λουλουδάτα αρώματα είναι ιδανικές επιλογές για προσωπικότητες που αναζητούν μια νότα ρομαντισμού στην ζωή τους.

Αρώματα με εσπεροειδή

Αυτά τα αρώματα περιέχουν συχνά νότες εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι, περγαμόντο ή γκρέιπφρουτ. Τα αρώματα με εσπεροειδή ταιριάζουν σε άτομα που έχουν δυναμική προσωπικότητα.

Ανατολίτικα (ή κεχριμπαρένια) αρώματα

Τα ανατολίτικα αρώματα περιέχουν νότες βανίλιας, κανέλας ή κόλιανδρου και αποπνέουν ζεστασιά και αισθησιασμό. Σήμερα, βέβαια, τα ανατολίτικα αρώματα έχουν πιο γλυκές νότες, που θυμίζουν σοκολάτα ή ακόμα και καραμέλα.

Αυτά τα αρώματα είναι ιδανικά για άτομα που επιζητούν την περιπέτεια στην ζωή τους και αγαπούν τους εξωτικούς προορισμούς.

Chypre αρώματα

Τα αρώματα Chypre (από την γαλλική λέξη για την Κύπρο) δημιουργήθηκαν από τον διάσημο αρωματοποιό François Coty το 1917. Τα συγκεκριμένα αρώματα περιέχουν συχνά νότες από περγαμόντο, γιασεμί, τριαντάφυλλο, έλαιο πατσουλί ή βρύα δρυός.

Τα αρώματα Chypre είναι ιδανικά για άτομα που αποπνέουν μυστήριο.

Ξυλώδη αρώματα

Τα ξυλώδη αρώματα περιέχουν συχνά νότες κέδρου, σανταλόξυλου ή βετιβέρ, που δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε δάσος. Αυτά τα αρώματα αποτελούν ιδανική επιλογή για άτομα που τους αρέσει η κομψότητα.

Αρώματα με μυρωδιά δέρματος

Αυτά τα αρώματα περιέχουν συχνά νότες μελιού, καπνού ή σημύδας. Τα αρώματα με μυρωδιά δέρματος είναι ιδανική επιλογή για άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση.

Fougere αρώματα

Τα συγκεκριμένα αρώματα περιέχουν νότες από φασκόμηλο, βασιλικό ή μέντα. Αν και το όνομά τους αποδίδεται ως «φτέρη» στα γαλλικά, το άρωμα δεν έχει καμία σχέση με τις φτέρες.

Είναι διακριτικά αρώματα που αποπνέουν φρεσκάδα, οπότε είναι ιδανικά για αθλητικούς τύπους.

Γιατί κάποια αρώματα δεν διαρκούν τόσο πολύ;

Το άρωμα τείνει να διαρκεί περισσότερο σε λιπαρό δέρμα σε σύγκριση με το ξηρό δέρμα. Το λιπαρό δέρμα δεσμεύει τα μόρια του αρώματος, εμποδίζοντάς τα να εξατμιστούν πολύ γρήγορα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η υγρασία, η θερμοκρασία και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής ενός αρώματος.

Ο κρύος καιρός τείνει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του αρώματος, ενώ η ζέστη μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη εξάτμισή του.

Ο τρόπος εφαρμογής του αρώματος έχει μεγάλη σημασία.

Ο ψεκασμός ή το ταμπονάρισμα σε σημεία που ανιχνεύονται οι παλμοί, όπως οι καρποί, ο λαιμός και πίσω από τα αυτιά, μπορεί να βοηθήσει το άρωμα να διαρκέσει περισσότερο, λόγω της ζεστασιάς των συγκεκριμένων περιοχών.

Tι μπορείτε να κάνετε για να διαρκεί περισσότερο το άρωμα στο δέρμα σας

Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα στο δέρμα σας πριν ψεκάσετε το άρωμα. Το ενυδατωμένο δέρμα συγκρατεί καλύτερα τα μόρια του αρώματος.

Εστιάστε στα σημεία παλμού και αποφύγετε να τρίβετε τους καρπούς σας μεταξύ τους μετά την εφαρμογή, καθώς αυτό μπορεί να διασπάσει τα μόρια του αρώματος.

Αποθηκεύστε το άρωμά σας μακριά από το ηλιακό φως και τη θερμότητα, καθώς με την πάροδο του χρόνου, τα συστατικά του μπορεί να αλλοιωθούν.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις