Σάββατο, 28 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τον θάνατο του ηγέτη της Χασάν Νασράλα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) το μεσημέρι του Σαββάτου (28.9.24) ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό.

Στην ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου δεσμεύεται να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

«Ο μάρτυρας Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια. Η ηγεσία της Χεζμπολάχ υπόσχεται στον ύψιστο, ιερότερο και πολυτιμότερο μάρτυρα στον δρόμο μας γεμάτο θυσίες και μάρτυρες να συνεχίσει τον τζιχάντ της (ιερό πόλεμο) στην αντιμετώπιση του εχθρού, την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και την υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και έντιμου λαού του», αναφέρει η οργάνωση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στη Βηρυτό ακούγονται από το μεσημέρι του Σαββάτου πυροβολισμοί με μέλη της Χεζμπολάχ να έχουν βγει στους δρόμους και να ορκίζονται εκδίκηση.

Ανακοίνωση για τον Νασράλα εξέδωσε και η Χαμάς, τονίζοντας ότι θρηνεί για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Η πρώτη αντίδραση του Ιράν

Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ  Αλί Χαμενεΐ, προχώρησε σε δήλωση, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από την Τεχεράνη εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στο Ιράν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ καταδίκασε τη δολοφονία «του ανυπεράσπιστου λαού του Λιβάνου λέγοντας ότι «αποδείχθηκε η κοντόφθαλμη και ανόητη πολιτική των ηγετών του Ισραήλ».

 

«Οι Ισραηλινοί εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στα προπύργια της Χεζμπολάχ στον Λίβανο», υποστήριξε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν και πρόσθεσε: «Όλες οι αντιστασιακές δυνάμεις στην περιοχή υποστηρίζουν και στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ».

Προέτρεψε επίσης όλους τους μουσουλμάνους να σταθούν στο πλευρό του λαού του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ και να τους υποστηρίξουν στην «αντιμετώπιση του σφετεριστικού και καταπιεστικού καθεστώτος». 

«Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή», ισχυρίστηκε.

Αποκαλύψεις για το ισραηλινό χτύπημα

Ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον του αρχηγείου της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, την Παρασκευή (27.9.24).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισραηλινό χτύπημα έγινε την ώρα που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο ο Νασράλα και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της σιιτικής οργάνωσης.

Επίσης, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, στο κτίριο βρίσκονταν αποθηκευμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι, ιρανικής κατασκευής, της οργάνωσης, με αποτέλεσμα η έκρηξη που ακολούθησε να είναι τεράστια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις