Δευτέρα, 30 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Όμιλος Fourlis: Σύγχρονες λύσεις στον τομέα των logistics

Fourlis

Ο κλάδος των logistics στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της βελτίωσης των υποδομών. Το 2024, το κόστος logistics στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει τα 32,91 δισ. δολάρια, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,86% μέχρι το 2029, όπου προβλέπεται να φτάσει τα 36,09 δισ. δολάρια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά logistics αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση. Η ενσωμάτωση καθαρών ενεργειακών λύσεων και η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μερικές από τις κύριες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου.

Ισχυρές επενδύσεις του Ομίλου μέσω της Trade Logistics

Ο Όμιλος Fourlis παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη μέσω της θυγατρικής του Trade Logistics. Η Trade Logistics παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής και χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού εξυπηρετεί την omnichannel προσέγγιση του λιανικού εμπορίου, δηλαδή τόσο το δίκτυο φυσικών καταστημάτων όσο και των καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου, με στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση, την αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών και κόστους και την περαιτέρω βελτίωση παραγωγικότητας.

H Trade Logistics ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο του 2008, με έδρα το Σχηματάρι, ενώ από το 2022, λόγω των αυξημένων δραστηριοτήτων της, η εταιρεία εγκαινίασε και δεύτερη εγκατάσταση στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Το 2021, ο Όμιλος Fourlis ολοκλήρωσε μια επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ στο Logistic Center στα Οινόφυτα, καθώς και στις συμπληρωματικές υποδομές logistics για την ΙΚΕΑ στο Σχηματάρι. Αυτή η επένδυση, μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα σε αυτοματισμό εκείνη την περίοδο, περιλάμβανε σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία υποστηριζόμενη από χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος ήταν η ταχύτερη και καλύτερη τροφοδοσία των καταστημάτων και η γρηγορότερη ανταπόκριση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Αυτή η επένδυση ήταν αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού, συνολικής επένδυσης 18 εκατ. ευρώ και στα δύο logistics centers.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία εξυπηρετεί μέσα από τις δύο εγκαταστάσεις:

  1. Υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής για τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, INTERSPORT (για Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία) και Holland & Barrett.
  2. Αποστολή παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου απευθείας στους πελάτες για το e-shop της IKEA στην Ελλάδα, το e-shop της INTERSPORT σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του Ομίλου και το e-shop της Holland & Barrett στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη μέσα από συνεργασίες με τρίτους φορείς

Η Trade Logistics του Ομίλου Fourlis είναι η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη στην Ελλάδα. Το άρτια καταρτισμένο και έμπειρο δυναμικό της, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των πλέον πρωτοποριακών μεθόδων στον τομέα των Logistics, προλειαίνει το έδαφος για την επέκταση των δραστηριοτήτων της μέσα από third party συνεργασίες, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ακόμα περισσότερες εταιρείες, εκτός του Ομίλου.

Fourlis

Χαρακτηριστικά, η Trade Logistics αναμένεται να διαχειριστεί το νέο Διεθνές Κέντρο Διανομής 50.000 τ.μ. της InterIKEA στον Ασπρόπυργο Αττικής με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ που θα αναπτύξει η θυγατρική του Ομίλου, Trade Estates. Η υπερσύγχρονη αυτή μονάδα θα εξυπηρετεί τις αγορές της ανατολικής Μεσογείου και, συγκεκριμένα, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Κύπρο. Σκοπός του Ομίλου είναι η δράση της μονάδας να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες στο άμεσο μέλλον, με πρωταρχικό στόχο την Αίγυπτο. Το νέο DC αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο τέλος του 2025.

Η Trade Estates είναι η μοναδική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και διαχείριση Εμπορικών Πάρκων και μεγάλων Logistics Centers νέας γενιάς. Αυτές οι δύο κατηγορίες αποτελούν βασικό στοιχείο της omnichannel προσέγγισης που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Trade Estates ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων κέντρων διανομής (30-50.000 m²) που εξυπηρετούν αποκλειστικά μισθωτές λιανικής για όλες τις ανάγκες τους στην Ελλάδα ή την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική διαχείριση και διανομή των προϊόντων των συνεργατών της σε κάθε σημείο πώλησης, είτε πρόκειται για φυσικό κατάστημα είτε για ψηφιακή πλατφόρμα.

Fourlis

Συνεχής δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη

Τον Ιούλιο του 2024, ο Όμιλος Fourlis ανακοίνωσε την εγκατάσταση και λειτουργία ενός νέου φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του κέντρου αποθήκευσης και διανομής της Trade Logistics στο Σχηματάρι, Βοιωτίας. Το νέο αυτό σύστημα, το δεύτερο που λειτουργεί στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής της Trade Logistics, θα παράγει περίπου 1.415 MWh ετησίως, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών αναγκών του.

Αυτή η εγκατάσταση λειτουργεί υπό το καθεστώς net-metering, μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες μετάδοσης ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος. Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του Ομίλου Fourlis και ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσής του για την προώθηση και επένδυση σε καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις