Κυριακή, 29 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Γαλλία – Δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν: «Φοβόμουν αυτοκτονία του» λέει πρώην δικηγόρος του Μαροκινού 22χρονου δολοφόνου

Γαλλία – Δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν: «Φοβόμουν αυτοκτονία του» λέει πρώην δικηγόρος του Μαροκινού 22χρονου δολοφόνου

Ο 22χρονος Μαροκινού Ταχάν Ο. θεωρείται ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν, η σορός της οποίας εντοπίστηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, σε μία ακόμη υπόθεση που συγκλονίζει τη Γαλλία. Συνέντευξη στην εφημερίδα «Le Parisien» έδωσε η πρώην δικηγόρος του, στην υπόθεση βιασμού για τον οποίο ο Ταχάν Ο. είχε εκτίσει ποινή πενταετούς φυλάκισης.

Για την τραγική δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν, η πρώην δικηγόρος του 22χρονου Μαροκινού Ταχάν Ο., η Λόρα Μποβουά, λέει στη «Le Parisien», στο φύλλο του Σαββάτου (28.09.2024), ότι ανησυχούσε για το ενδεχόμενο υποτροπής του πρώην πελάτη της. «Φοβηθήκαμε μια αυτοκτονία, όχι ότι θα διέπραττε κι άλλο έγκλημα», δήλωσε.

Ο νεαρός Μαροκινός καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση από το δικαστήριο ανηλίκων του Pontoise τον Μάρτιο του 2022 για έναν άγριο βιασμό που διαπράχθηκε σε βάρος μίας 22χρονης φοιτήτριας στο δάσος του Taverny (Val-d’Oise) τον Αύγουστο του 2019, όταν ο ίδιος ανήλικος.

Ο Μαροκινός συνελήφθη στην Ελβετία το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς πιθανότατα προσπαθούσε να διαφύγει από τη Γαλλία. Είχε αποφυλακιστεί τον Ιούνιο του 2024 μετά από πενταετή ποινή φυλάκισης, και από τότε τελούσε υπό καθεστώς υποχρέωσης απέλασης από τη Γαλλία.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, δικαστής επικύρωσε την έξοδό του από το κέντρο κράτησης και επέβαλε υποχρέωση εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα. Στις 4 Σεπτεμβρίου, το Μαρόκο απέστειλε στις γαλλικές αρχές άδεια απέλασης.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι θα υποβάλει αίτημα έκδοσής του για να τον ανακρίνει για τη δολοφονία της Φιλιπίν.

Η δολοφονημένη 19χρονη, η οποία βρισκόταν στο τρίτο έτος σπουδών της στο τμήμα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και είχε θεαθεί για τελευταία φορά την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, μετά το γεύμα της στο εστιατόριο του Crous κοντά στο Bois de Boulogne, γύρω στις 2 μ.μ. Σκόπευε να επισκεφθεί το σπίτι των γονιών της στο Montigny-le-Bretonneux.

Το νεαρό της ηλικίας του θύματος, η βία του εγκλήματος και το πορτρέτο της Φιλιπίν που «ζωγράφισαν» όσοι τη γνώριζαν και την ήξεραν, συνετέλεσαν στο να ξεσπάσει ένα κύμα συγκίνησης με την καθολική κοινότητα να καλεί σε προσευχές για την στήριξη της οικογένειας της φοιτήτριας.

Μεγαλωμένη σε καθολική οικογένεια με τα πέντε αδέλφια της, η Philippine συμμετείχε στη ζωή της ενορίας του Montigny-Voisins (Yvelines) και ήταν μέλος των Οδηγών και Προσκόπων της Γαλλίας.

«Ήταν πρόθυμη, δραστήρια και πολύ ευγενική. Ήταν πάντα διαθέσιμη αν υπήρχε ανάγκη να κάνει κάτι ή να παρακινήσει τους άλλους», δήλωσε στη «Le Figaro» ένας από τους αρχηγούς των προσκόπων.

Η αστυνομία προχώρησε σε αυτοψία στο σώμα της, αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις και εμπειρογνωμοσύνες.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα διέπραττε κι άλλο έγκλημα»

Για τη πρώην δικηγόρο του 22χρονου Μαροκινού, τη Λόρα Μποβουά, το ζήτημα δεν είναι η «μετανάστευση» αλλά η «αποκατάσταση των βιαστών». Η ίδια πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την παρακολούθηση και την επανένταξη των βιαστών. «Σε ό,τι με αφορά, το θέμα δεν είναι η μετανάστευση», λέει. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα και να μην τους αφήσουμε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους όταν βγουν από τη φυλακή», δήλωσε στη «Le Parisien».

«Είχα ζητήσει εκπαιδευτικά μέτρα για τον Τάχα Ο., συμπληρωματικά με την ποινή του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μόνιμη και συνεχή κοινωνικοεκπαιδευτική παρακολούθηση», συμπληρώνει.

Η Λόρα Μποβουά αναφέρεται στον 22χρονο Μαροκινό ως ένα «πολύ μοναχικό άτομο». «Ήμουν το μόνο άτομο (εκτός της φυλακής) με το οποίο ο Τάχα Ο. είχε επαφή», λέει. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα επιτιθόταν και σε άλλη κοπέλα. «Υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις στα δικαστήρια ότι κινδύνευε να κάνει κακό στον εαυτό του. Φοβόμασταν την αυτοκτονία, όχι ότι θα κάνει κι άλλο έγκλημα».

Νέα πολιτική αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό

Η δολοφονία της 19χρονης Φιλιπίν έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές διαμάχες. Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, σε εμφάνισή του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού «France 2», είπε ότι το κράτος «απέτυχε» στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, το σύστημα Δικαιοσύνης «ανεύθυνο».

Ο αρχηγός του «Rassemblement National» βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα προτείνουν σε «λίγες ημέρες» την «επαναφορά της διπλής ποινής» για τους αλλοδαπούς που διαπράττουν έγκλημα ή αδίκημα, δηλαδή την απέλασή τους μετά από καταδικαστικές αποφάσεις.

πληροφορίες από Le Parisien

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις