Κυριακή, 29 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Switchblade 600: Τα νέα ελληνικά drones «καμικάζι» θα απογειώνονται από M-1117 και Humvee

Switchblade 600: Τα νέα ελληνικά drones «καμικάζι» θα απογειώνονται από M-1117 και Humvee

Την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πρώτων περιφερόμενων πυρομαχικών – drones «καμικάζι» τύπου Switchblade σχεδιάζει, προτού καλά – καλά αποκτηθούν, το ΓΕΕΘΑ.

Η έλευση των drones «καμικάζι» τύπου Switchblade στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον θέμα χρόνου και ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, όχι μόνο από τις μονάδες της ΔΕΠ, αλλά και από μονάδες του Στρατού Ξηράς που επιχειρούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Τόσο τα Switchblade 600 όπως και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά Switchblade 300 αναμένεται να δώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και ισχύ πυρός, καθώς μπορούν να προσβάλλουν και να εξουδετερώσουν πολλαπλούς στόχους.

Ο σχεδιασμός για την χρήση τους

Το στρατιωτικό Επιτελείο φαίνεται ότι ήδη έχει αποφασίσει τα Switchblade να είναι εποχούμενα τόσο πάνω στα Humvee όσο και στα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M-1117, τα οποία χρησιμοποιούνται από μονάδες της ΑΣΔΕΝ στα νησιά αλλά και του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης και εύκολης μετακίνησης σε μεγάλες αποστάσεις με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της πανίσχυρης αντιαρματικής κεφαλής που διαθέτουν, με την οποία μπορούν να πλήξουν στόχους υψηλής επικινδυνότητας με θωράκιση.

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα για το Switchblade 600 αποτελεί η δυνατότητα επιστροφής στο σημείο εκτόξευσης ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο εντός της εμβέλειας του, σε περίπτωση μη χρησιμοποίησης έναντι κάποιου στόχου. Έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέο χτύπημα σε αντίθεση με το μικρότερο Switchblade 300, το οποίο άπαξ και εκτοξευτεί πρέπει και να αξιοποιηθεί χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής για νέα εκτόξευση.

Πολλαπλασιαστές ισχύος

Όπως έχει ήδη αποδειχθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, τα drones «καμικάζι» είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο πεδίο των επιχειρήσεων ακόμα και όταν πρόκειται για απλές κατασκευές με χρησιμοποίηση υλικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, προσαρμοσμένων για στρατιωτική χρήση και ακόμα περισσότερο τα Switchblade 300 και 600 τα οποία διαθέτουν πολύ υψηλότερες δυνατότητες και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πολύτιμα στα χέρια εκπαιδευμένων χειριστών.

Τα περιφερόμενα αυτά πυρομαχικά είναι πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος με πολύ χαμηλό κόστος σε σχέση με τα πλήγματα και την ψυχολογική πίεση που μπορούν να επιφέρουν στις εχθρικές δυνάμεις, χωρίς να μπαίνουν σε ρίσκο ζωές μαχητών αλλά και πολύ υψηλής αξίας οπλικά συστήματα.

Τα drones «καμικάζι» μπορούν να κινούνται μαζικά πάνω αλλά κυρίως πίσω από τις εχθρικές γραμμές, προσβάλλοντας προσωπικό αλλά και οπλικά συστήματα μεγάλου κόστους και επιχειρησιακής αξίας. Ουσιαστικά, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και κανένα μέσο δεν είναι στο απυρόβλητο όταν ξαφνικά εμφανιστεί ένα drone «αυτοκτονίας» με δυνατότητα στοχευμένου πλήγματος υψηλής ακρίβειας.

Τα χαρακτηριστικά τους

Το Switchblade 300 αξιοποιεί ηλεκτρο-οπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ ακόμα μπορεί να κινηθεί σε απόσταση έως και 10 χιλιόμετρα μακριά από τον χειριστή του ή για 15 συνεχόμενα λεπτά φτάνοντας ακόμα και τα 15.000 πόδια. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που φτάνει έως και τα 160 χιλιόμετρα όταν προσεγγίζουν τον στόχο καθώς ζυγίζουν μόλις 2,5 κιλά μαζί με το πυρομαχικό. Ο χειριστής μπορεί να το στήσει και να προχωρήσει σε βολή εντός δύο λεπτών με δυνατότητα να το κατευθύνει μέσω tablet είτε να δώσει σημεία πορείας μέχρι τον στόχο.

Από την άλλη, το πολύ πιο ισχυρό Switchblade 600 διαθέτει πολεμική κεφαλή βάρους 15 κιλών με το συνολικό βάρος του συστήματος να υπολογίζεται στα 54,4 κιλά. Έχει βεληνεκές άνω των 40 χιλιομέτρων και δυνατότητα πτήσης για τουλάχιστον 40 λεπτά και μπορεί να προσβάλει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις είτε σταθερούς είτε κινούμενους. Επιτίθεται με ταχύτητα άνω των 180 χιλιομέτρων και μπορεί να πετάξει έως και τα 15.000 πόδια, ενώ διαθέτει τα ίδια συστήματα καθοδήγησης με το Switchblade 300.

Είναι ιδανικό όπλο έναντι αρμάτων μάχης, πυροβολικού, οχημάτων αλλά και εγκαταστάσεων όπως ραντάρ και κέντρων επικοινωνίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αμυντικές όσο και για επιθετικές επιχειρήσεις. Τέλος, θα τοποθετηθούν τόσο στα Μ-1117 όσο και στα Humvee, ενώ θα εκτοξεύονται από πολλαπλό εκτοξευτή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα βολής έως και έξι περιφερόμενων πυρομαχικών.

πηγή: Onalert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις