Για τους λόγους που τον οδήγησαν να συμμετάσχει στην κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας στον ΣΥΡΙΖΑ, για την τρέχουσα κατάσταση στο κόμμα και τις δημοσκοπήσεις, μίλησε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Φάμελλος.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος έστειλε το μήνυμα πως πρέπει να μπει ένα τέλος στον κατήφορο, που έχει πάρει το κόμμα, ενώ επεσήμανε ότι αν εκλεγεί, «οι πόρτες της Κουμουνδούρου είναι ανοιχτές σε όποιον θέλει να γυρίσει στο σπίτι του».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Δευτέρας και σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, που θέλουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει επανεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Φάμελλος είπε: «Ποτέ δεν με έχουν προβληματίσει μονομερώς οι δημοσκοπήσεις, παρά μόνο το μέλλον της χώρας. Χρειαζόμαστε να αλλάξουμε, δεν πρέπει να συνεχιστεί ο κατήφορος. Λαμβάνω υπόψη μου τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, δεν το υποτίμησα ποτέ. Ο λόγος που συμμετέχω σε αυτή την διαδικασία είναι γιατί πρέπει να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει σοβαρός και αξιόπιστος. Είναι νωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα.
Δεν μπορεί να προχωρήσει με συνταγές που έχουν αποτύχει και έχουν συρρικνώσει τον ΣΥΡΙΖΑ – γιατί δυστυχώς με τον πρώην πρόεδρο είχαμε πολλά τέτοια προβλήματα. Μία πολιτική η οποία ήταν αντικρουόμενη και ασυνεπής πολιτικά. Θεωρώ ότι οι απαντήσεις που έρχονται από το ΠΑΣΟΚ δεν επαρκούν».
Σχετικά με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Δεν ήταν καλή η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, το βλέπουν όλοι αυτό, τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά. Οι υποψηφιότητες για την εκλογή του νέου προέδρου δίνουν μία αχτίδα ελπίδας. Δημοσκοπικά δεν είναι καλά τα πράγματα, αλλά έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να προστατεύσουμε το σπίτι μας, δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν υπήρχε μόνο ρευστοποίηση αλλά μία απαξίωση με όλα αυτά τα οποία εξελίσσονταν. Και με την εσωτερική τοξικότητα και τις εντάσεις αλλά και με την εικόνα μας προς τα έξω. Υπάρχουν σοβαρά πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Είχαμε μια εσωστρέφεια που δεν πήγαινε πουθενά. Είναι γεγονός πως μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα δεν βρήκαμε μία «περπατησιά» η οποία να αντιστοιχεί σε αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, η Αριστερά και η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης».
«Σέβομαι απόλυτα τις δημοκρατικές διαδικασίες και το καταστατικό μας, και η εκλογή επέλεξε αυτόν τον πρόεδρο (σσ. τον Στ. Κασσελάκη). Μπορεί να προέκυψε εξαιτίας ελλειμάτων που είχαμε εμείς και μεταξύ των άλλων υπόλοιπων υποψηφιοτήτων να υπήρχε μια σύγκριση στην κάλπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτό που ζητούν οι πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Φάμελλος.
Για το γεγονός ότι όταν η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι για την εκλογή νέου προέδρου και ότι ο κ. Φάμελλος «έσωσε» τον Στ. Κασσελάκη, ο ίδιος ο κ. Φάμελλος απάντησε: «δεν αντιστοιχεί στην προσωπικότητά μου το να σώσω ή να καλύψω κάποιον ή να επιτεθώ σε κάποιον. Η τοποθέτησή μου στο συνέδριο του Φεβρουαρίου ήταν ξεκάθαρη και την έχω δημοσιοποιήσει πολλές φορές. Ήταν μία απόφαση που την δέχθηκε η πλειοψηφία του συνεδρίου. Αυτό σημαίνει κάτι για την βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η άποψή μου ήταν η εξής: «είχαν εντοπιστεί ελλείμματα, αποφασίσαμε στο συνέδριο να ενισχύσουμε την συλλογικότητα για να στηρίξουμε τον – πρώην πλέον – πρόεδρο, ώστε να καλύψουμε και λάθη που γίνονταν. Δυστυχώς αυτή η απόφαση παραβιάστηκε. Πιστεύω πως τα περιθώρια που δώσαμε απαξιώθηκαν και υποτιμήθηκαν. Δεν ξέρω αν θα το ξαναέκανα, είναι δύσκολη απόφαση. Κάνω αυτό που χρειάζεται η χώρα μας. η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τα κόμματα να είναι σοβαρά, να κινούνται δημοκρατικά και να έχουν μία φωνή. Πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω σε αυτό και να αναλάβω και την ευθύνη για κάτι τέτοιο. από έρχεται από όλη την βάση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς, αν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για την υποψηφιότητά του, σημείωσε: «δεν έχω κάνει ιδιωτικές συζητήσεις. Δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου αυτό που κάνω. Όλοι λίγο πολύ γνώριζαν την αντίθεσή μου μετά την αλλαγή που έγινε στο προεδρείο της ΚΟ. Δεν το έχω κρατήσει κρυφό. Δεν λειτουργούμε με αριστοκρατική προσέγγιση της πολιτικής».
Αναφερόμενος στα περί debate: «Θα χρειαστεί να γίνει μία δημόσια πολιτική συζήτηση. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι ποιος ή ποια θα εγγυηθεί την ενότητα την επόμενη μέρα, ποιος ή ποια θα εγγυηθεί ότι θα υπάρξει σοβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και τρίτον ποιος ή ποια θα εγγυηθεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα απάντησε κυβερνητικής. Στο τρίτο σκέλος έχω να καταθέσω την καλύτερη εναλλακτική».