Δευτέρα, 30 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Γερμανία: Αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα σπίτια στελεχών της Τesla που είχαν αναρρωτικές

REUTERS/Aly Song/File Photo
REUTERS/Aly Song/File Photo

Μαζικά φαίνεται πως αρρωσταίνουν οι εργαζόμενοι της Tesla στη Γερμανία και ξεκίνησαν οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα σπίτια τους.

Η εταιρεία του Έλον Μασκ, Tesla, υπερασπίστηκε τις ξαφνικές επισκέψεις της εργοδοσίας σε σπίτια ασθενών στη Γερμανία που έχουν δηλώσει και πάρει αναρρωτική άδεια προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πράγματι άρρωστοι ή είναι μία δικαιολογία για να μην πάνε στο γραφείο. 

Όπως αναφέρει η Tesla, ο Έλον Μασκ προέβη σε αυτή την κίνηση καθώς θέλει να διερευνήσει τα υψηλά ποσοστά απουσιών των εργαζομένων.

Ο André Thierig, διευθυντής του εργοστασίου ης Tesla στα περίχωρα του Βερολίνου, δήλωσε ότι η εμφάνιση στελεχών στα σπίτια των εργαζομένων δεν είναι ασυνήθιστη και ότι η εταιρεία ήθελε απλώς να «κάνει έκκληση στην εργασιακή ηθική του εργατικού δυναμικού».

Η απόφαση περί «εφόδου» των εργοδοτών σε σπίτια υπαλλήλων που απουσιάζουν με το επιχείρημα ότι είναι άρρωστοι, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Οι προϊστάμενοι της Tesla πραγματοποίησαν ελέγχους σε 30 υπαλλήλους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσουν το μεγάλο αριθμό απουσιών.

Από την πλευρά της, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δώσει μπόνους στο προσωπικό που εμφανίζεται τακτικά στη δουλειά.

Το προσωπικό που επικαλέστηκε ασθένεια στο τεράστιο εργοστάσιο του Βερολίνου έφτασε το 17% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό αναρρωτικής άδειας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία (λίγο περισσότερο από 5%).

Η αναρρωτική άδεια είναι επίσης υψηλότερη κατά τις Παρασκευές, όπως ανέφεραν πολλά στελέχη της εταιρείας.

Τους κλείνουν την πόρτα ή τους απειλούν ότι θα καλέσουν την Αστυνομία 

Ο André Thierig είχε προειδοποιήσει το προσωπικό της εταιρείας για τις αναρρωτικές άδειες: 

«Δεν θα ανεχτούμε κάποιους ανθρώπους να λυγίζουν για άλλους που απλώς δεν θέλουν να έρθουν στη δουλειά. Δεν υπάρχει χώρος στο εργοστάσιο του Έλον Μασκ για ανθρώπους που δεν σηκώνονται από το κρεβάτι το πρωί».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αντρέ Τίρινγκ και ο διευθυντής προσωπικού Έρικ Ντέμλερ ανακοίνωσαν στο προσωπικό ότι επισκέφθηκαν σπίτια υπαλλήλων που είναι ασθενείς, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Ντέμλερ ανέφερε μάλιστα ότι τους χτύπησαν το κουδούνι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπάλληλοι είτε τους έκλειναν την πόρτα ή τους έλεγαν ότι θα καλούσαν την αστυνομία, αναφέρει η εφημερίδα.

«Οι επισκέψεις κατ’ οίκον στους υπαλλήλους της Tesla είναι η επόμενη παράλογη ενέργεια ενάντια στο μεγάλο ποσοστό ασθενειών, που φτάνουν πάνω από τον μέσο όρο στο εργοστάσιο», δηλώνει ο Dirk Schulze, περιφερειακός επικεφαλής της IG Metall.

Η IG Metall, το γερμανικό σωματείο αυτοκινητοβιομηχανιών, υποστηρίζει ότι το υψηλό ποσοστό απουσιών οφείλεται στην υπερκόπωση του προσωπικού και την εργασία του σε επικίνδυνες συνθήκες.

Πληροφορίες από Guardian

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις