Τρίτη, 1 Οκτ.
25oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Να επιστραφούν ως «παρακαταθήκη» η νέα λύση

Γλυπτά του Παρθενώνα: Να επιστραφούν ως «παρακαταθήκη» η νέα λύση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Νέα βήματα γίνονται με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ακολουθώντας τον γνώριμο δρόμο της «κατάθεσης», όπως έγινε με το θραύσμα Fagan από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης.

Για σημαντικές νομικές πτυχές της «αμοιβαίας επωφελούς λύσης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», έκανε λόγο ο συνταγματολόγος, Νίκος Αλιβιζάτος.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα (30.09.24) με πρωτοβουλία της Αθήνας και αναφερόμενος στο «θραύσμα Fagan» που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ως deposit (κατάθεση), ο Νίκος Αλιβιζάτος, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Parthenon Project, είπε ότι ο όρος θα πρέπει να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «παρακαταθήκη». «Δεν είναι απλώς μια λέξη», είπε ο κ. Αλιβιζάτος, «είναι μία έννοια που περιλαμβάνεται στον Αστικό μας Κώδικα, στο άρθρο 822, που προέρχεται από το Ρωμαϊκό Δίκαιο». 

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο «Αν υπογράψουμε μία συμφωνία, η οποία προσδιορίζει τη συναλλαγή σαν ”παρακαταθήκη” δεν αναγνωρίζουμε αυτομάτως στον καταθέτη την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, κάτι που λύνει πολλά προβλήματα» σημείωσε για να διευκρινίσει πως «η μόνη νομική υποχρέωση που προκύπτει είναι να επιστρέψει το αντικείμενο όταν ζητηθεί».

«Μπορούμε έτσι να αφήσουμε κατά μέρος το ιδιοκτησιακό και να προχωρήσουμε» κατέληξε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις