Τρίτη, 1 Οκτ.
25oC Αθήνα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Που και πως ψηφίζουμε για Πρόεδρο – Δείτε όλα τα εκλογικά κέντρα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Που και πως ψηφίζουμε για Πρόεδρο – Δείτε όλα τα εκλογικά κέντρα

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το παρακάτω άρθρο απαντά στο ερώτημα, «που ψηφίζω».

Η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα διαρκέσει από τις 07:00 πμ έως τις 19:00 μμ, τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024, εφόσον προκύψει.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Οι Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008).

Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου).

Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα εκλογικά κέντρα

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.

Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.

Πως ψηφίζετε

Ο εκλογέας:

Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι “υποδοχής” με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το Γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο Πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα εκλογικά κέντρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις