Τετάρτη, 2 Οκτ.
22oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Αύξηση πάνω από 5% στο αργό brent έφερε η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ – Στα 74 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Αύξηση πάνω από 5% στο αργό brent έφερε η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ – Στα 74 δολάρια το βαρέλι

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ χθες (1.10.24) δοκιμάζει τις ευρέως διαδεδομένες εκτιμήσεις περί πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς το ιρανικό χτύπημα εγείρει ανησυχίες για πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού από τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που οι εντάσεις αυξηθούν περαιτέρω.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε με αντίποινα για το χθεσινό μπαράζ των επιθέσεων του Ιράν, και υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να ωθήσει σε μια νέα κλιμάκωση. Το αργό μπρεντ αυξήθηκε περισσότερο από 5% μετά την επίθεση χθες. Το πετρέλαιο αυξήθηκε και πάλι σήμερα (2.10.24) και διαπραγματεύεται πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι.

Παρόλα αυτά, η αγορά δεν έχει υπολογίσει πλήρως τον κίνδυνο ενός περαιτέρω άλματος των τιμών σε περίπτωση επιθέσεων στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή αν η Τεχεράνη αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με αναλυτές και traders, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται αφού οι διαχειριστές κεφαλαίων και τα hedge funds κράτησαν την πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου στα τέλη του περασμένου μήνα, λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση και την υπερπροσφορά. Ο ΟΠΕΚ+ είναι έτοιμος να αποκαταστήσει περισσότερη παραγωγή από τον Δεκέμβριο, ενώ οι γεωτρήσεις εκτός της συμμαχίας αυξάνουν επίσης την παραγωγή, αφήνοντας στην αγορά αρκετό περιθώριο πριν εξαντληθούν τα βαρέλια.

«Η αγορά αργού ήταν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη και εφησυχασμένη όσον αφορά τον γεωπολιτικό κίνδυνο», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group και σύμβουλος στην κυβέρνηση του George W. Bush. «Το ασφάλιστρο κινδύνου του αργού θα αυξανόταν μόνο αν η αγορά έβλεπε μια κλιμάκωση που θα επηρέαζε άμεσα τις ενεργειακές υποδομές ή ροές ή αν το Ισραήλ επιτίθετο σε απειλητικές για το καθεστώς κρίσιμες υποδομές».

Το χτύπημα από το Ιράν, το οποίο παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ήταν αντίποινα μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες κατά του Λιβάνου. Ο παραγωγός του ΟΠΕΚ είχε επίσης απειλήσει να προβεί σε αντίποινα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη τον Ιούλιο – μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να σκαρφαλώσει έως και 7 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν ή κατά 13 δολάρια εάν το Ισραήλ χτυπούσε τις ιρανικές ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Clearview Energy Partners. Μια διακοπή των ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, οδηγώντας το αργό από 13 έως 28 δολάρια υψηλότερα, δήλωσε η εταιρεία.

Σημείο ασφυξίας 

Το Στενό του Ορμούζ είναι ένας στενός υδάτινος δρόμος στο στόμιο του Περσικού Κόλπου, ο οποίος διακινεί σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Το ρηχό βάθος του καθιστά τα πλοία ευάλωτα σε νάρκες και η κοντινή του απόσταση από το Ιράν αφήνει τα δεξαμενόπλοια ανοιχτά σε επιθέσεις από πυραύλους ή αναχαίτιση από περιπολικά σκάφη.

«Ενώ το Ισραήλ μπορεί να έχει ένα ανώτερο πλεονέκτημα στρατιωτικά, το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεωγραφικό του πλεονέκτημα για να διαταράξει τη βασική ναυτιλιακή οδό στο Στενό του Ορμούζ», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη. «Σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν».

Σε περίπτωση μεγάλων και παρατεταμένων διαταραχών στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αξιοποιήσουν το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου τους, σύμφωνα με εμπόρους και αναλυτές. Το απόθεμα περιέχει σήμερα περίπου 383 εκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που παρέχει ένα σημαντικό μαξιλάρι.

Καθώς επιστρέφουν τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου, υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία ότι οι τιμές θα μαστιγωθούν, καθώς πολλοί έμποροι παραμένουν στο περιθώριο περιμένοντας να καταλαγιάσει η σκόνη, αφήνοντας την αγορά πιο ευάλωτη στους αλγοριθμικά καθοδηγούμενους εμπόρους που έχουν αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία τελευταία.

Οι σύμβουλοι εμπορίας εμπορευμάτων έχουν εξελιχθεί σε μια τρομερή παρουσία στις αγορές πετρελαίου τα τελευταία χρόνια και το στυλ διαπραγμάτευσής τους που ακολουθεί την τάση συχνά ενισχύει τις κινήσεις των τιμών και προς τις δύο κατευθύνσεις, καθιστώντας δυσκολότερη την πλοήγηση στην αγορά για τους εμπόρους με φυσική έκθεση.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις