Τετάρτη, 2 Οκτ.
26oC Αθήνα

Daniel: Έναρξη της εμπροσθοβαρούς επιδότησης ενοικίου – συγκατοίκησης για τις πληγείσες περιοχές

Daniel: Έναρξη της εμπροσθοβαρούς επιδότησης ενοικίου – συγκατοίκησης για τις πληγείσες περιοχές

Το σχήμα της εμπροσθοβαρούς επιδότησης ενοικίου ή / και συγκατοίκησης για τους πληγέντες από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και στις περιοχές που επλήγησαν από τη κακοκαιρία Daniel θεσμοθέτησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε η υπό στοιχεία 72251/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/28.9.2024 Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5443/Β΄/30.9.2024 και εκδόθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει και ένα πιο διευρυμένο σχήμα, της εμπροσθοβαρούς επιδότησης ενοικίου / συγκατοίκησης έως και 15 μήνες με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τους δικαιούχους της κακοκαιρίας Daniel του πρώτου τριμήνου.

Η εμπροσθοβαρής επιδότηση δύναται να χορηγηθεί με αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ως εξής:

  1. Οι ιδιοκτήτες και χρήστες κατά δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας με κατάλληλο προς χρήση σπίτι («πράσινο» / κατηγορία Γ) που έλαβαν επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, δύναται να λάβουν άμεσα την αναλογούσα επιδότηση για τα άλλα 3 τρίμηνα, υποβάλλοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, ώστε να συμπληρώσουν τους 12 μήνες (εάν έχουν λάβει και το δεύτερο τρίμηνο, λαμβάνουν άλλα δύο τρίμηνα), και με παράλληλη την υποχρέωση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το αργότερο τρεις μήνες μετά την παρέλευση του τετάρτου τριμήνου.
  2. Οι ιδιοκτήτες και χρήστες κατά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας με ακατάλληλο προς χρήση σπίτι («κίτρινο» και «κόκκινο») που έλαβαν επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο, δύναται να λάβουν άμεσα την αναλογούσα επιδότηση για άλλα 4 τρίμηνα, υποβάλλοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση, ώστε να συμπληρώσουν τους 15 μήνες (εάν έχουν λάβει το δεύτερο τρίμηνο, λαμβάνουν άλλα τρία τρίμηνα), και με την παράλληλη υποχρέωση να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά το αργότερο ένα μήνα μετά την παρέλευση του πέμπτου τριμήνου.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλουν Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση εμπροσθοβαρούς επιδότησης, που φέρει ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), στην αρμόδια υπηρεσία, στην ηλεκτρονική διεύθυνση prosorinistegasi@civilprotection.gr.

Όσον αφορά τις ημερομηνίες υλοποίησης του σχήματος προβλέπεται πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

  • Έως 15.11.2024, στην περίπτωση που ο αιτών κρίθηκε δικαιούχος χορήγησης επιδότησης προσωρινής στέγασης 1ου τριμήνου, με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία εκδόθηκε έως 30.9.2024.
  • Εντός ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης, με την οποία ο αιτών κρίνεται δικαιούχος χορήγησης επιδότησης προσωρινής στέγασης 1ου τριμήνου, με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά την 30η.9.2024.

Ως ημερομηνία υποβολής της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης εμπροσθοβαρούς επιδότησης – τεκμαίρεται σε περίπτωση παραλαβής του σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μετά τις 15:00μμ εργάσιμης ημέρας- η επόμενη εργάσιμη.

Τέλος, σημειώνεται πως σε περίπτωση που, μετά τον τελικό έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο αιτών δεν είναι τελικός δικαιούχος του επιδόματος, η αρμόδια υπηρεσία θα προβεί σε ενέργειες για την άμεση επιστροφή προς το Ελληνικό Δημόσιο, του διπλάσιου του συνόλου του χορηγηθέντος ποσού.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις