Κυριακή, 13 Οκτ.
22oC Αθήνα

Αυτά είναι τα μυστικά για να μειώσετε τις ρυτίδες

Αυτά είναι τα μυστικά για να μειώσετε τις ρυτίδες

Η γήρανση του οργανισμού είναι αναπόφευκτη κι όλοι θα αποκτήσουμε κάποια στιγμή στην ζωή μας ρυτίδες.

Ωστόσο, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υπερέκθεση στις ακτίνες UV και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να οδηγήσουν στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Αρκετές έρευνες υποδεικνύουν ότι η έκθεση στον ήλιο ενοχοποιείται για πάνω από το 80% των ορατών σημαδιών γήρανσης στο πρόσωπο.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να μειώσετε τις λεπτές γραμμές (που εμφανίζονται πρώτες στην επιδερμίδα, όπως, για παράδειγμα στο μέτωπο και γύρω από το στόμα) και τις ρυτίδες, καθώς και να επιβραδύνετε την εμφάνιση, νέων. 

Αντηλιακή προστασία

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες αιχμής (10 π.μ.- 4 μ.μ). Οι ειδικοί συνιστούν την εφαρμογή ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος (δηλαδή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB) με ελάχιστο δείκτη προστασίας (SPF) 30 ακόμη και τις ημέρες που ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

Κι όταν εκτίθεστε στον ήλιο, είναι καλό να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, καθώς και polarized γυαλιά ηλίου για μεγαλύτερη προστασία.

Το «κλειδί» για την πρόληψη των λεπτών γραμμών είναι η καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας σας. Η ενυδατική κρέμα λειτουργεί αποτελεσματικά στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας στην επιδερμίδα, αυξάνοντας το πάχος του δέρματος, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες σχηματισμού λεπτών γραμμών.

Προτιμήστε μια ενυδατική κρέμα που να περιέχει συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και ceramides. Τα ceramides είναι λιπίδια που βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία του.

Χρησιμοποιήστε ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α (ρετινόλης) που προάγουν τον κυτταρικό κύκλο και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας στη μείωση των πιθανοτήτων να εμφανιστούν λεπτές γραμμές και στην πρόληψη του σχηματισμού νέων.

Επίσης, προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και Ε, μαζί με την νιασιναμίδη (Βιταμίνη Β3) βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, που οδηγεί στην διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. 

Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα προάγει την υγεία του δέρματος από μέσα προς τα έξω. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και τα καρύδια, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, σύμφωνα με ειδικούς.

Η πρόσληψη άφθονου νερού βοηθά επίσης να διατηρήσετε το δέρμα σας ελαστικό.

Καλό είναι, αν καπνίζετε, να “κόψετε” το τσιγάρο. Το κάπνισμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης, διασπώντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Επίσης, το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα και να το εξαντλήσει από βασικά θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας το πιο ευάλωτο στον σχηματισμό λεπτών γραμμών.

Καλό στην επιδερμίδα κάνει και ο ύπνος. Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στην επανόρθωση και την αναγέννηση της επιδερμίδας.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, ούτως ώστε να επιτρέψετε τη φυσική διαδικασία ανανέωσης του δέρματος σας και να αποτρέψετε την ανάπτυξη λεπτών γραμμών.

Διαχειριστείτε το άγχος

Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κολλαγόνου και στο σχηματισμό λεπτών γραμμών. Ο διαλογισμός, η γιόγκα και η τακτική σωματική άσκηση είναι ενδεικτικά ορισμένες τεχνικές διαχείρισης του άγχους που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας πιο υγιές.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα «σκληρά» scrub και την υπερβολική απολέπιση, που μπορεί να καταστρέψει τον επιδερματικό φραγμό (η τελευταία στιβάδα του δέρματος που είναι γνωστή και ως κεράτινη στιβάδα, που προστατεύει το δέρμα από τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες) και να οδηγήσει στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και στην εμφάνιση ερεθισμών.

Προτιμήστε καλύτερα καθαριστικά που είναι απαλά καθώς και ήπια απολεπιστικά.

Μην αμελείτε την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης 

Συμπερασματικά, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι αποτέλεσμα της γήρανσης, αλλά οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση.

Γι’ αυτό, μην αμελείτε την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου και της επιδερμίδας σας, με προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, ρετινοειδή και βιταμίνη, ώστε να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και σφριγηλό.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις