Τετάρτη, 2 Οκτ.
23oC Αθήνα

Γαλλία: Έρχονται περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ

Γαλλία: Έρχονται περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ
Φωτογραφία: iStock

«Σύννεφα» έχουν μαζευτεί πάνω από την οικονομία της Γαλλίας με αποτέλεσμα η δεύτερη δύναμη της ΕΕ να σχεδιάζει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προσπαθεί να περιορίσει το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Γαλλία, οδηγούμενος σε δραστική μείωση των κρατικών δαπανών καθώς η χώρα έχει υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Κομισιόν.

Οι εξοικονομήσεις απαιτούνται για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής από περίπου 6,1% φέτος, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Λίγο περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου θα προέλθουν από περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία, τις τοπικές αρχές και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τόνισαν οι πηγές του αμερικανικού μέσου. Κάτι λιγότερο από 20 δισ. ευρώ θα προκύψουν από προσωρινές αυξήσεις φόρων για πλούσιους ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες, καθώς και από την αύξηση της πράσινης φορολογίας.

Η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατούν το γαλλικό χρέος έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων τους υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στις 78 μονάδες βάσης μετά τη δημοσίευση των λεπτομερειών του γαλλικού προϋπολογισμού, ωστόσο παραμένει κοντά στην υψηλότερη εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας των μέτρων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είναι μια λεπτή πρόκληση για τον Μπαρνιέ, του οποίου η πρωθυπουργία είναι εύθραυστη, δεδομένου ότι ο κεντρώος συνασπισμός του δεν έχει τους αριθμούς για να αποκρούσει μια συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ενισχύοντας την πίεση, οι επενδυτές απορρίπτουν συστηματικά τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία τους τελευταίους μήνες λόγω ανησυχιών για ολίσθηση από τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές.

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και το κοινοβούλιο στις 10 Οκτωβρίου για διαβούλευση και πιθανές τροποποιήσεις. Είναι πολύ πιθανό ο Μπαρνιέ να καταφύγει τελικά σε ένα συνταγματικό εργαλείο για να παρακάμψει την ψηφοφορία, καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία ενώ υπάρχει παράδοση στη Γαλλία για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αντιτίθενται σε κάθε νομοσχέδιο προϋπολογισμού.

Ωστόσο, αν ο Μπαρνιέ χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, δίνει στους βουλευτές μια ακόμη ευκαιρία να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας για να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ορισμένοι βουλευτές της στενής ομάδας που υποστηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουν αυξήσεις φόρων που κινδυνεύουν να αναιρέσουν επτά χρόνια φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τη γραμμή του Μπαρνιέ ότι οι φορολογικές αυξήσεις θα βαθμονομηθούν ώστε να επηρεάσουν μόνο τις μεγαλύτερες εταιρείες και τα πολύ πλούσια άτομα. Αλλά είπαν επίσης ότι η πράσινη φορολογία θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, με πιθανά μέτρα σχετικά με τις κυρώσεις για τα οχήματα υψηλών εκπομπών και τις εισφορές στις πιο ρυπογόνες μορφές μεταφορών.

Ο στόχος για το έλλειμμα στο αρχικό κείμενο που αναμένεται στις 10 Οκτωβρίου θα είναι 5,2% του ΑΕΠ, ενώ ορισμένα μέτρα – συμπεριλαμβανομένης της πράσινης φορολογίας και 5 δισ. ευρώ από τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς – θα εισαχθούν με τροπολογία κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Άλλα μέτρα για τη μείωση των δαπανών περιλαμβάνουν την καθυστέρηση της αναπροσαρμογής των συντάξεων για την 1η Ιουλίου και τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στο 2,8% – ποσοστό που είχε αρχικά οριστεί στο 3,2% για το 2014.

Συνολικά, περίπου το ήμισυ των περικοπών δαπανών ύψους 40 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον περιορισμό των προϋπολογισμών των κρατικών υπουργείων. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από την επιβράδυνση των δαπανών των τοπικών αρχών και την εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις